Sdp:n kansanedustaja avaisi yhteiskuntaa vasta, kun ”voimme hoitaa koronavirusta kuten tuhkarokkoa”

Hussein al-Taee puolustaa perhe- ja peruspalveluministeriä:"Asiantuntijat ja Krista Kiuru eivät ole tässä eri mieltä" 0:45
"Asiantuntijat ja Krista Kiuru eivät ole tässä eri mieltä". Näin Hussein Al-Tae puhuin Uutisaamussa koronarajoituksista sekä alkavasta syksystä.

Suomen koronarajoitukset ovat erityisesti tapahtumien osalta tällä hetkellä ristiriitaisessa tilanteessa. 

Sanna Marinin (sd.) hallitus on liputtanut monien ministerien suulla erityisesti lasten ja nuorten harrastustoiminnan aukipitämisen puolesta. 

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on kuitenkin hallituksen ohjauskirjeistä huolimatta jatkanut tartuntatautilain varsin tiukkaa tulkintaa.

Kaikkia isoja ryhmiä koskevat pitkälti samat rajoitukset, ja se on ongelma, totesi kokoomuksen kansanedustaja Mia Laiho Uutisaamussa.

– Pitää katsoa tilaisuuden luonnetta. Lähtökohtaisesti pitää lähteä siitä, että tilaisuudet pystytään järjestämään, mutta pitää katsoa puitteet, Laiho sanoo.

Ylipäätään Laiho on sitä mieltä, että koronaviruksen kanssa täytyy oppia elämään. Rokotuskattavuuden kasvun myötä koronan aiheuttama sairaalahoidon tarve on pysynyt aiempaa selvästi alhaisemmalla tasolla verrattain korkeista tartuntaluvuista huolimatta.

– Viruksen kanssa täytyy tulla toimeen. Varmasti tarvitaan (rokotteen) tehosteannoksia. Täytyy suunnata katse hoitovelkaan. Sieltä tulee merkittäviä tragedioita, Laiho toteaa.

Pääministeripuolue SDP:n kansanedustaja Hussein Al-Taeen mukaan käynnissä on ”kilpajuoksu”, johon osallistuvat rokotuskattavuus ja deltavariantti. 

Al-Taee on huolissaan erityisesti pitkän koronan vaikutuksista. 

Asiantuntijat alkavat kuitenkin olla sitä mieltä, ettei koronasta päästä eroon, vaan siitä tulee influenssan kaltainen riesa, jonka aiheuttamia terveydellisiä ongelmia kyllä pystytään rajoittamaan erityisesti rokotuksilla. 

Missä vaiheessa täytyy hyväksyä se, että korona aiheuttaa sairastumisia ja lopulta myös kuolemia?

– Siinä vaiheessa, kun tiedämme, että voimme avata yhteiskuntaa niin, että voimme hoitaa virusta kuten tuhkarokkoa. Jäljitetään tartunnat ja pystytään eristämään kokonaisuus, Al-Taee sanoo.

Tuhkarokko aiheuttaa vaikeita jälkitauteja ja voi olla vakava tauti iästä riippumatta, THL:n sivuilla kerrotaan. Kansallisen rokotusohjelman myötä kotoperäinen tuhkarokko on hävitetty Suomesta. Ulkomailta tuotuja tartuntoja tavataan Suomessa vuosittain 0–5.

Katso kansanedustajien koronadebatti kokonaisuudessaan alapuolella olevalta videolta.

Debatti: Kuinka tiukka linja koronatoimissa on vielä tarpeen? 10:17

Lue myös:

    Uusimmat