Ministeri Kiuru MTV:n Uutisextrassa: Koronapassin valmistelu aloitettiin liian myöhään – "Viimeinen aika ymmärtää, ettei positiivisia uutisia ole"

10:15
Ministeri Kiuru MTV:n Uutisextrassa: Koronapassin valmistelu aloitettiin liian myöhään – viranomaisilla oli liian valoisa tilannekuva

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru myöntää MTV:n Uutisextrassa, että koronapassin valmistelu aloitettiin myöhässä. Syy tälle oli liian valoisa kuva koronatilanteesta. Kiuru vaatii myös muita toimia kuin rokotekattavuuden nostamista, jotta epidemiatilanne saadaan haltuun.

Krista Kiurun mukaan hallituksessa on aikalailla yhteinen näkemys koronatilanteen vakavuudesta, mutta yleisesti ottaen riskiä terveydenhuollon ylikuormittumisesta ei ministerin mielestä ymmärretä.

– Nyt on viimeinen aika ymmärtää, että positiivisia uutisia ei ole. Meillä on jouluun neljä viikkoa aikaa. Jouluna sosiaali- ja terveydenhuollon kuormitus on erittäin raskaassa tilanteessa, koska ihmisiä ei ole etulinjassa niin paljon kuin normaalipyhinä. Tässä tilanteessa on tehtävä kaikki, jotta saadaan epidemia hallintaan.

Kiurun mukaan tärkeintä olisi nyt, että aluehallintovirastot ottavat käyttöön kaikki mahdolliset rajoitustoimet mihin tartuntatautilaki antaa myöten.

"Uudenmaan osalta mennään lepsulla linjalla"

– Nyt pitäisi ottaa käyttöön kaikkia toimia käyttöön, jotka liittyvät tiloihin ja tapahtumien järjestämiseen. Pistää silmään, että esimerkiksi Uudenmaan osalta mennään aika lepsulla linjalla, Kiuru toteaa.

Kiuru myöntää, että rokotepassin valmistelu aloitettiin liian myöhään. Syy tähän oli viranomaisten liian valoisa kuva koronavirustilanteesta.

– Asiantuntijoiden ylipositiivinen käsitys epidemiatilanteen jatkosta johti siihen, että koronapassista tuli vapautumisen väline. Me ajamme nimenomaan sitä, että Suomessa käytössä rokottamattomien kontaktien suitsemiseksi.

Tällä hetkellä hallitus valmistelee koronapassin laajempaa käyttöä. Kiurun mukaan työ voi olla valmis jo joulukuun alussa.

Historia kertoo rokotusten voimasta

EU-komissio haluaa rajata nykyisen kahden rokotuksen koronatodistuksen voimassaoloajan yhdeksään kuukauteen. Jatko vaatisi kolmannen rokotuksen.

Tarkoittaako tämä, että on jatkuva rokotuskierre päällä. Tarvitaanko aina uusia rokotuksia, jotta passi on voimassa?

– Historia osoittaa, että kaikkiin tartuntatauteihin liittyy se, että tarvitaan suojaa. Rokotuksilla tätä suojaa on saatu. Olipa sitten kyse vesirokosta, tuhkarokosta, tai mikä tahansa polio tai muu. Me suojelemme itseämme rokotuksilla, ei tämä korona siitä erilaisempi tauti ole. 

Alle 12- vuotiaita voidaan myös rokottaa, kunhan suomalaiset asiantuntijaviranomaiset näyttävät sille vihreää valoa.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä kokoontuu ensi viikolla pohtimaan Suomen rokotelinjauksia.

Krista Kiurun haastattelu MTV3-kanavalla kello 19.10.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja