SDP:n Berg: 20 euron korotus Kela-korvaukseen terveydenhuollossa eriarvoistaa järjestelmää

SDP:n Berg: 20 euron korotus kela-korvaukseen terveydenhuollossa eriarvoistaa järjestelmää 8:21
Katso väittely tästä.

Oppositioedustajan mukaan kahdenkymmenen euron korotus yksityisen terveydenhuollon Kela-korvaukseen eriarvoistaa järjestelmää. Hallituspuolueen edustaja sanoo, että kyse on osittain potilaiden siirtämisestä hoitojonosta toiseen.

Oppositiosta syytetään, että hallitus on tuhoamassa sosiaali- ja terveyspalveluiden rahoituksen. Hallituksesta vastataan, että muutokset ovat maltillisia ja harkittuja.

Yksi hallituksen keskeisistä päätöksistä on hoitotakuun venyttäminen. Hoitoonpääsy voi jatkossa lain mukaan kestää jopa kolme kuukautta.

Kansanedustajat hallituksesta ja oppositiosta väittelivät Asian ytimessä -ohjelmassa. Ville Väyrynen (kok.) ja Kim Berg (sd.) ovat molemmat myös terveydenhoitoalan ammattilaisia.

Väyrysen mukaan hallituksen päätökset ovat tarkkaan mietittyjä.

Päätökset olivat harkittuja, sillä meillä on tilanne, jossa terveydenhuollon henkilöstö ei meinaa kerta kaikkiaan riittää. 

Väyrynen vakuuttaa, että resurssit eivät riitä kahden viikon hoitotakuuseen.

– Itse näen sen niin, että jos me menemme liian nopeasti liian tiukkaan hoitotakuuseen, niin ajaudumme siihen tilanteeseen, että itseisarvoisesti ruvetaan tavoittelemaan hoitotakuuseen pääsyä. 

– Itseisarvo ei ole nopeus vaan toiminnallisuus, Väyrynen jatkaa.

Oppositio kritisoi

SDP:n Berg sanoo, että tilanne on jo ennestään todella vaikea hyvinvointialueilla, joissa sopeutetaan toimintaa jo tällä hetkellä.

– Jos hallitus esittää vielä lisää säästöjä siihen, niin puhutaan lähes kahdesta miljardista eurosta suhteessa siihen, mitä rahoitus olisi pitänyt olla.

Berg uskoo, että hallituksen päätösten myötä osa ei-akuuteista ongelmista muodostuu akuuteiksi ongelmiksi terveydenhuollossa.

– Pelkään myös sitä, että jos ei-akuuttiin hoitoon ei pääse tarpeeksi ajoissa, niin ihmiset hakeutuvat päivystyksiin. Sitä me ei haluta.

"Eriarvoistaa järjestelmää"

Samalla kun julkisen puolen hoitoonpääsyä viivästytetään ja palveluita karsitaan, niin hallitus nostaa yksityisen puolen Kela-korvauksia. Korvauksiin laitetaan puoli miljardia euroa seuraavien neljän vuoden aikana. Näin entistä useampia ohjataan käyttämään yksityisiä terveyspalveluja.

Väyrysen mukaan kyse on ihmisten siirtelystä.

Tavoite on se, että me saadaan julkisen puolen jonoista painetta pois. Se on käytännössä ihan sama, keitä sieltä lähtee, koska se helpottaa kaikkia.

Berg näkee, että hallituksen päätöksessä on kyse tulonsiirrosta yksityiseen terveysbisnekseen.

– Näemme, että se eriarvoistaa järjestelmää.

– Jos saat 30 euron sijaan 50 euroa, niin aika harvalla on kuitenkaan varaa käyttää niitä yksityisiä terveyspalveluita, Berg jatkaa.

Katso koko väittely videolta artikkelin alusta.

Katso koko Asian ytimessä -jakso MTV Katsomossa.

Muhiiko Suomessa jo seuraava hoivakriisi? 6:21
Katso myös: Suomessa jo uusi hoivakriisi? Vanhustenhoitoa ollaan korvaamassa tavalla, joka ei takaa hoitoa eikä noudata lakia.

Lue myös:

    Uusimmat