Mainos

Schjerfbeckin ja Tammisaaren suhdetta tehdään tunnetuksi

Helene Schjerfbeck

Taiteilija Helene Schjerfbeck yhdistetään yleensä Hyvinkääseen, mutta nyt on vireillä projekteja, joissa Schjerfbeckin ja Tammisaaren suhdetta on tarkoitus tehdä tunnetummaksi.

Ensi kesänä kaupungissa on esillä laaja ja merkittävä näyttely teemalla Schjerfbeck ja Tammisaari. Lisäksi Helene Schjerfbeck -seura järjestää kansainvälisen kilpailun, jonka kautta Tammisaareen halutaan tuoda merkittävä nykytaideteos taiteilijan muistoksi. Jo nyt kaupungissa voi tehdä turistikierroksen taiteilijan jalanjäljissä.

Schjerfbeck asui Tammisaaressa 17 vuotta, aluksi vuokra-asunnoissa muun muassa Saunakadulla ja Kalatorin varrella. Pysyvän kodin hän löysi vuonna 1925 Pitkäkadun ja Raaseporintien kulmasta.

Schjerfbeck tunnetaan parhaiten omakuvista, joita hän maalasi läpi elämänsä. Tammisaaren aika oli hänelle taiteellisesti tuottoisaa aikaa.

- Teoksia syntyi paljon. Kun hän murehti taidekauppiaalle, ettei ole sopivia malleja, kauppias kehotti tekemään tulkintoja vanhoista töistä. Sitä kautta syntyi uusi tulkinta ja tuotanto, kuvailee Ateneumin intendentti Leena Ahtola-Moorhouse.

Myös Kiasman johtaja ja Helene Schjerfbeck -seuran puheenjohtaja Berndt Arell pitää Tammisaaren vuosia merkittävinä.

- Hyvinkäällä alkoi modernistinen kausi, mutta Tammisaaressa se kukoisti. Siellä Schjerfbeck loi kaikkein tärkeimmät uusintatulkinnat klassisista töistä. Myös omakuvat ovat syntyneet siellä, kaikki se, mistä hän on kansainvälisesti tunnettu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.