Mainos

Savu pahenee taas Indonesiassa

Indonesiaa vaivaava metsäpalojen aiheuttama savusumu tiheni jälleen monilla alueilla tiistaina. Näkyvyys laski lähes nollaan paikoitellen Sumatralla ja Borneossa, ja asiantuntijoiden mukaan ainoa keino tulipalojen sammuttamiseksi olisi monsuunisateiden alkaminen.

Eri puolilla Indonesiaa on raivonnut laajoja metsäpaloja jo viitisen kuukautta. Metsää sytytetään perinteisesti tuleen kuivan kauden lopulla viljelyalan raivaamiseksi. Tänä vuonna palot ovat kuitenkin päässeet ryöstäytymään pahasti käsistä, koska El Ninon -nimellä tunnettu sääilmiö on viivyttänyt monsuunisateiden alkamista. Savusumu oheni monin paikoin viime viikolla, koska alueella satoi jonkin verran. Alkuviikosta sauhu kuitenkin tiheni jälleen huolestuttavasti.

-Tilanne saattaa helpottaa tilapäisesti kuten äskettäin tapahtui. Ainoa todellinen toivomme on kuitenkin sade, sade ja vielä kerran sade, sanoi sammutustöissä mukana oleva asiantuntija.
Metsäpalot ovat monin paikoin levinneet turvekerrokseen ja niitä on vaikea sammuttaa. Indonesiassa on metsäpalojen torjuntaan tarkoitettuja vesipommikoneita Yhdysvalloista, Australiasta ja Britanniasta. Niidenkään teho ei ole kuitenkaan riittänyt palojen sammuttamiseen.

Savusumun tihennyttyä monet lentokentät Borneossa ja Sumatralla jouduttiin jälleen sulkemaan liikenteeltä. Ne ehtivät olla avoimina hädin tuskin puolitoista viikkoa.
Huonoa näkyvyyttä syytettiin myös Kalimantanin saaren suurimmalla joella Baritolla tapahtuneesta veneturmasta, jossa ainakin 26 ihmistä sai surmansa.
Tiistaina savusumu tiheni myös Singaporessa, jossa viranomaiset kehottivat vanhuksia sekä sydän- tai hengityselinten sairauksista kärsiviä olemaan rasittamatta itseään turhaan.

Monsuunisateet alkavat Indonesiassa yleensä syyskuussa. Indonesian ilmatieteen laitos on kansainvälisistä sääpalveluista poiketen ilmoittanut jatkuvasti, että monsuunisateet ovat jo alkaneet tai ovat ainakin juuri alkamassa. Tiistaina se joutui korjaamaan ennusteitaan ja myöntämään, että sateiden alkuun saattaa vielä olla jopa pari viikkoa.
Indonesiaa koetteleva kuivuus on pahin 50 vuoteen. Lähes 500 ihmistä on kuollut kuivuuden aiheuttamiin nälkään ja tauteihin Länsi-Irianissa, joka on Indonesialle kuuluva osa Papua Uutta Guineaa. Nälkä uhkaa noin 160000 ihmistä alueella.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.