Savitan kuolema toi Irlannin sairaaloihin uudet työohjeet

Irlannin terveysministeriö on asettanut sairaaloihin uusia käytäntöjä, joilla voidaan tunnistaa keskenmenon riskit äidille. Paineet muutoksiin ovat kasvaneet sen jälkeen kun 31-vuotias Savita Halappanavar kuoli keskenmenon aiheuttamaan verenmyrkytykseen viime syksynä.

17. viikolla raskaana ollut Halappanavar oli saapunut 21. lokakuuta sairaalaan siksi, että hänellä oli alkamassa keskenmeno. Halappanavarin mies oli kertonut, että hänen kovista kivuista kärsinyt vaimonsa oli vedonnut kolmen päivän aikana lukuisia kertoja lääkäreihin, jotta nämä abortoisivat sikiön.

Pyyntöön ei ollut suostuttu, koska sikiön sydänäänet eivät olleet vielä loppuneet täysin. Miehen mukaan hoitohenkilöstö oli perustellut abortin tekemättä jättämistä myös toteamalla, että "tämä on katolinen maa".

Kuollut sikiö poistettiin lopulta päiviä myöhemmin sydänäänten loputtua. Halappanavar menehtyi verenmyrkytykseen 28. lokakuuta

Galwayn yliopistollisen sairaalan johtokunnan jäsen kertoo Irish Times -lehdelle, että koko henkilökunta saa nyt koulutusta, jotta he oppisivat tunnistamaan verenmyrkytyksen vaarat. Lisäksi sairaala on perustanut monitieteellisen koulutusohjelman, jonka tehtävä on perehdyttää henkilökunta hätäsynnytyksiin.

– Olemme myös parantaneet tiedon kulkua ja ottaneet käyttöön uudet ohjeistukset, joihin perehtyvät kaikki hoitajat ja lääkärit, sairaalan johtokunnan jäsen Tony Canavan sanoo.

Samaan aikaan Savitan kuolemasta syntynyt mediamylläkkä on pakottanut Irlannin parlamentin laatimaan aiheesta lakialoitteen

Radio Novan Lontoon kirjeenvaihtaja Aura Lounasmaa kertoo, että sen muodosta on kuitenkin edessä vielä pitkä väittely.

– Sekä abortin sallimisen kannattajat että sen vastustajat ovat tällä hetkellä tyytymättömiä. Vastustajat eivät halua lakia kirjattavaksi ollenkaan. Sallimisen kannattajien mielestä taas laki ei mene tarpeeksi pitkälle, sillä se ei sisällä abortin sallimista niissä tilanteissa, joissa sikiö ei voi elää kohdun ulkopuolella.

Galwayn kaupungissa, jossa Savitakin asui, järjestettiin jälleen lauantaina mielenosoitus, jossa yli 80 henkeä marssi lain puolesta ja noin kaksikymmentä sitä vastaan. Lain on määrä tulla voimaan heinäkuussa, mutta sen lopullista muotoa ei vielä ole päätetty.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat