Mainos

Satelliittitaajuuksien käytöstä sopu WRC:ssa

Maailman radiokonferenssi WRC pääsi Istanbulissa sopimukseen satelliittien käyttämien radiotaajuuksien käyttöön liittyvistä teknisistä ehdoista.

Päätös murtaa amerikkalaisen Teledesic-satelliittijärjestelmän monopolin tarjota nopeita Internet-yhteyksiä satelliitista suoraan kuluttajille.

-Päätös syntyi Euroopan, Yhdysvaltojen ja arabimaiden yhteistyön pohjalta. Se merkitsee käytännössä sitä, että Eurooppa pääsee rakentamaan omaa laajakaistaista Skybridge-satelliittijärjestelmää, kertoo Telehallintokeskuksen taajuusyksikön päällikkö Margit Huhtala Istanbulista. Päätös oli Suomen ja muiden Euroopan maiden tavoitteiden mukainen.

Laajakaistaisten satelliittijärjestelmien avulla voidaan tarjota nopeita Internet- ja datapalveluja alueille, joille maanpäällisen verkon rakentaminen ei ole mahdollista tai taloudellisesti kannattavaa.

Konferenssi teki myös joukon päätöksiä, joiden seurauksena Suomessa saadaan käyttöön lisää taajuuksia laajakaistaisiin kiinteisiin yhteyksiin. Niiden avulla voi tarjota nopeita Internet- ja multimediapalveluita langallisen puhelinverkon ohi suoraan tilaajille, mikä lisää paikallisverkkokilpailua.

Eräät suomalaiset teleyritykset tarjoavat Internet-liittymiä radioteitse jo nyt. Nyt käytettävissä olevat taajuudet eivät kuitenkaan riitä pitkälle. Sen vuoksi liikenne ruuhkautuu ja siirtonopeudet jäävät alhaisiksi. Uudet taajuuskaistat mahdollistavat Huhtalan mukaan usean operaattorin tarjoamat kymmenien megabittien yhteydet samalla alueella.

-Päätökset mahdollistavat todellisen kilpailun kotitalouksien nopeista Internet-yhteyksistä muutaman vuoden kuluttua. Taajuuksien saaminen nopeille datayhteyksille oli eräs EU:n keskeisistä tavoitteista konferenssissa, Huhtala totesi.

Langattomia laajakaistayhteyksiä varten osoitettiin neljä uutta taajuusaluetta yli 30 gigahertzin taajuusalueelta. Osa näistä taajuuksista käytetään Suomessa tulevaisuudessa UMTSin tukiasemayhteyksiin.
-Päätökset syntyivät viikkoja kestäneiden neuvottelujen jälkeen. Yhdysvaltain tavoitteena oli saada osa nyt laajakaistaisiin kiinteisiin yhteyksiin nimetyistä taajuuksista satelliittikäyttöön. Sen ehdotukset eivät kuitenkaan saaneet riittävää tukea ja Euroopan kanta pääsi voitolle, kertoi Huhtala.

Euroopan ja Yhdysvaltain välillä käytiin konferenssissa Huhtalan mukaan kiivasta sanasotaa satelliittikäyttöön siirrettävistä taajuuksista. Euroopassa halutaan suojata ja laajentaa maanpäällisten taajuuksien käyttöä paikallisten laajakaistaisten palvelujen tarjoamiseksi, kun taas Yhdysvallat pyrkii lisäämään globaalien satelliittitaajuuksien määrää merkittävästi.

Huhtalan mukaan radiokonferenssi on onnistunut myönteisesti. Kokonaisuutena näyttää siltä, että Suomen kaikki merkittävät tavoitteet toteutuvat, sanoi hän. Konferenssi päättyy viikon lopussa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.