Mainos

Satelliittisääksi matkalla Israelista Utsjoelle

Satelliittisääksi "Lasse", viime elokuussa lähettimellä varustettu sääksikoiras, on palaamassa Israelista Utsjoelle Suomeen.

Lasse lähti Israelista kohti Pohjolaa 12. huhtikuuta. Se lensi ensin Libanonin kautta Jordanian laakson kalakeitaille. Kahden seuraavan vuorokauden aikana se lensi 534 kilometriä ja oli sunnuntaina jo Turkissa, 200 kilometrin päässä Mustanmeren rannikolta.

Sääksisäätiön työryhmä pyydysti Utsjoella maailman pohjoisimman pesivän sääksikoiraan viime kesänä elokuun alussa. Se nimettiin Lasseksi Kevon tutkimusasemalla työskentelevän Lasse Iso-Iivarin mukaan, joka oli seitsemän vuotta aiemmin rengastanut saman linnun pesäpoikasena.

Lasse pysytteli pesäpaikkansa lähistöllä Utsjoella ruokkien poikasiaan aina 23:nteen syyskuuta, jolloin se aloitti matkansa kohti etelää. Lintu lensi ensin Pudasjärven kautta Laatokan itäpuolelle, jossa se havaittiin 29. syyskuuta. Viikon levon jälkeen matka jatkui Krimin niemimaan kautta yli Mustanmeren Turkkiin ja sieltä edelleen Israeliin, jonne se saapui 11. lokakuuta. Matkaa kertyi kaikkiaan 4173 kilometriä. Pysähdykset mukaan lukien matkavauhdiksi tuli näin 232 kilometriä päivässä.

Lassen matka jatkui edelleen päiväntasaajan tuntumaan, jossa suurin osa Suomen sääksistä rengaslöytöjen mukaan talvehtii.

Suomen sääksikanta on ollut tarkan seurannan kohteena jo 31 vuotta. Viime kesänä aloitettiin Vattenfall Oy:n tuella Sääksisäätiön ja Luonnontieteellisen keskusmuseon yhteishanke, jonka tarkoituksena on tuottaa uutta tietoa etenkin Lapin kannan muutosta ja talvehtimisesta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.