Mainos

Satelliitit auttavat Helsingin joukkoliikennettä

Satelliitit valjastetaan tehostamaan Helsingin bussi- ja raitiovaunuliikennettä. MTV3:n Kymmenen Uutisten mukaan GSP:n satelliitit paikantavat bussilinjaa 23 ja raitiolinjaa 4 syksyllä alkavassa kokeilussa.

Järjestelmää aiotaan tulevaisuudessa laajentaa kaupungin koko joukkoliikenteeseen. Satelliitit kertovat ajoneuvojen paikan viiden metrin tarkkuudella. Oikealla hetkellä auto lähettää radioteitse pyynnön liikennevalolle, jolloin valo vaihtuu. Tietoa tulee pysäkeille, jolloin matkustajat saavat tietää auton tarkan tuloajan.

Aikaisemmin busseille suunnatut liikennevaloetuisuudet ovat toteutuneet huonosti. Liikenteessä bussien mikroaalto- ja infrapunailmaisimien eteen tulee usein esteitä, kuten muita autoja. Näin valot eivät vaihdu, ja bussi juuttuu punaisiin.

Ruotsissa ja Sveitsissä tutun satelliittijärjestelmän pitäisi poistaa nämä ongelmat. Toivottavat ilmaisimet on myös helppo rakentaa, koska raskasta kaapelointia ei tarvita

Muiden autoilijoiden ei tarvitse pelätä punaista aaltoa

Jos kaikki linja-autot saavat liikennevaloetuisuuden, sivukaduilta on vaikea päästä vilkkaalle bussikadulle, kuten Mannerheimintielle.
- Alkuvaiheessa, kun etuisuuksia on vähän, niitä voidaan varmaan antaa kaikille busseille. Jossakin vaiheessa tullaan tilanteeseen, jossa etuisuus annetaan vain aikataulustaan myöhässä oleville busseille, sanoo kaupungin liikennevalotoimiston suunnitteluinsinööri Lennart Långström.

- Tulevaisuudessa ei rakenneta paljon uusia katuja vaan käytetään nykyisiä tehokkaammin hyväksi. Tällaiset ratkaisut ovat tukemassa tätä kehitystä.
(MTV3-Jussi Eronen)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja