Mainos

Sasi huolissaan WTO-kierroksen tilanteesta

Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi on huolissaan Maailman kauppajärjestön WTO:n vuosituhannen vaihteen neuvottelukierroksen etenemisestä. Näkemyserot itse pääkysymyksestä eli neuvottelujen kattavuudesta ovat huomattavia, arvioi Sasi tänään Euroopan parlamentissa Strasbourgissa.

EU:n puheenjohtajamaan edustajana europarlamentaarikoille puhunut Sasi kertoi, että EU ja kymmenkunta muuta maata vaativat laajaa neuvottelukierrosta, mutta suuri osa WTO:n 134 jäsenmaasta tyytyy suppeaan asialistaan, joka kattaa maatalouden ja palveluiden lisäksi teollisuustuotteiden markkinoillepääsyn.

-Lukkiutunein ja vaikein neuvottelutilanne on maataloudessa. Cairns-maat (eli Australian johtama suurten maataloustuottajamaiden ryhmä) ja Yhdysvallat edellyttävät EU:lta joustavuutta maataloudessa voidakseen hyväksyä mandaatin laajalle kierrokselle, Sasi selvitti. Yhteisymmärrykseen pääsy tässä kiistakysymyksessä vaatii Sasin mukaan joustavuutta sekä EU:lta että muilta osapuolilta. WTO:n vuosituhannen neuvottelukierroksen avaavaan Seattlen kokoukseen on aikaa enää vajaat kaksi viikkoa, joten valmisteluilla alkaa olla kiire. Genevessä työstettävä julkilausuma pitäisi saada aikaan perjantaihin mennessä, mikä Sasin mukaan teettää tiukkaa.

-Tavoitteena on, että Seattleen tulisi saada sellainen deklaraatioluonnos, jossa olisi mahdollisimman vähän avoimia kohtia. Oletettavaa on kuitenkin, että monet ratkaisut jäävät itse ministerikokoukseen, Sasi arveli. Julkilausumaa on sorvattu Genevessä jo kolme kuukautta, mutta neuvottelut ovat takkuilleet. Suuria läpimurtoja tekstien muotoilussa ei Sasin mukaan ole saatu aikaan. Lausannen ministerikokous sen paremmin kuin Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin ja EU:n komission puheenjohtajan Romano Prodin taannoinen tapaaminenkaan eivät kantaneet pitkälle.

-Täytyy myöntää, että vaikka kriisiä tarvitaan aina ennen merkittäviä läpimurtoja, tilanne Genevessä tällä hetkellä on odotettua vaikeampi. Olen tästä ulkomaankauppaministerin ominaisuudessa myös henkilökohtaisesti erittäin huolissani, Sasi sanoi. Euroopan parlamentti äänestää torstaina saksalaisen konservatiivin Konrad Schweigerin laatimasta mietinnöstä, jossa tuetaan EU:n komission linjauksia WTO:n neuvottelukierrokselle. Mietintö sai taakseen suuren enemmistön parlamentin teollisuusvaliokunnassa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.