Kärsitkö päänsärystä? Syy voi piillä kampauksessasi

0:49
Huikeat! Suomalaisen Nellan hiukset ovat ihastuttaneet jo syntymästä lähtien.

Kampausmallin aiheuttama veto voi aiheuttaa tuskaa.

Oletko koskaan saanut päänsärkyä liian kireän poninhännän vuoksi? Et ole yksin – ilmiö on yleinen, kertoo Huffington Post. Lehti kysyi asiantuntijoilta, miksi hiusmalli aiheuttaa tuskaa.

Michiganin yliopiston kipuun erikoistuneen klinikan johtajan ja  apulaisprofessori Wade Cooperin mukaan ongelmana on kampausmallin aiheuttama veto.

– Päänahassa on kivulle herkkiä hermopäitä. Kun näihin kohdistuu vetoa, kuten kiskomisen tunnetta, se ei välttämättä aluksi satu. Kun (vedon) kesto kasautuu, hermot tulevat herkemmiksi. Lopulta ne lähettävät kipusignaalin aivoihin, Cooper kuvailee.

Havaitaan "tiukan hiustyylin" ammattilaisilla

Allodynialla tarkoitetaan tilaa, jossa elimistö tulkitsee kivuksi sellaisetkin aistimukset, joiden ei kuuluisi aiheuttaa kipua. Allodynia voi aiheutua esimerkiksi toistuvasta, kevyestä kosketuksesta.

Poninhäntä aiheuttaa kipua esimerkiksi tanssijoille, voimistelijoille tai muille esiintyjille, koska heillä ammatin vaatima hiustyyli on hyvin tiukka.

– Tätä voidaan havaita myös uimareilla, koska uimalakki voi ärsyttää (hermoja), neurologian apulaisprofessori Deena Kuruvilla Yalen yliopiston lääketieteen laitokselta kuvailee.

Kaikki eivät koe päänsärkyä hiustyylinsä takia. Cooperin mukaan on mahdollista, että särky iskee eniten ihmisiin, jotka ovat alttiita esimerkiksi migreeneille.

Ratkaisu: Löysää hiusmallia

Kipua voi hoitaa kipulääkkeillä, mutta itsesäänselvin vaihtoehto on hiusmallin vaihtaminen löysempään malliin. Poninhännän paikkaa voi myös vaihtaa. Jos hiusmallista ei voi päästä eroon heti, se kannattaisi purkaa niin nopeasti kuin mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja