Sarjakuristaja Michael Penttilä oli niin pelätty, että kansalaiset seurasivat hänen liikkeitään – "Penttilää jännitti ja hän vilkuili ympärilleen"

Asianajaja Kari Eriksson on hoitanut urallaan yli 100 henkirikosjuttua - tunnetuin päämies on sarjakuristaja Michael Penttilä 20:25
Asianajaja Kari Eriksson on avustanut yli 100 henkirikosjutussa – kuuluisin avustettava on sarjakuristaja Michael Penttilä. Katso videolta, millaista on avustaa miestä, jota kaikki muut hyljeksivät.

Sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä on ollut asianajaja Kari Erikssonin asiakas lähes 30 vuotta. Uransa alussa Eriksson ajatteli kuultuaan tarkemmin Penttilän teoista, että tämän täytyi olla oikeasti paha ihminen.

Eriksson kertoo sarjakuristajan rikoksista tänään julkaistussa kirjassaan 8 x murha. Asianajaja henkirikosjuttujen avustajana (Crime Time, 2022).

Eriksson alkoi hoitaa Penttilän ensimmäistä henkirikosjuttua kesäkuussa 1993. Siinä yhteydessä hän perehtyi pöytäkirjojen kautta Penttilän aiempiin rikoksiin, eli niihin, jotka olivat johtaneet tämän oman äidin ja 12-vuotiaan pikkutytön kuolemaan. Penttilä kuristi molemmat kuoliaiksi.

– Kuvaus Lindholmin (Penttilän entinen nimi) toiminnasta järkytti minua. Muistan ajatelleeni, miten ihminen pystyy tuollaista tekemään ja tekonsa jälkeen elämään. Mietin myös sitä, pystynkö avustamaan häntä.

– Tutkimani ja lukemani perusteella ajattelin, että Lindholmin täytyi olla paha ihminen tai ainakin sellainen, jonka kaltaista minä en ollut koskaan aikaisemmin tavannut, Eriksson kirjoittaa.

Tekotapana kuristaminen

Penttilä surmasi oman äitinsä ja 12-vuotiaan pikkutytön vuosina 1985 ja 1986.

Noita juttuja Kari Eriksson ei vielä hoitanut, mutta hän oli alkoi avustaa Penttilää vuonna 1993, kun tämä kuristi keski-ikäisen naisen hengiltä Kempeleessä oman isoäitinsä asunnossa.

Penttilä tuomittiin taposta ja hän vapautui vankilasta vuonna 2009.

Heti samana vuonna häntä epäiltiin useista tapon yrityksistä ja törkeästä raiskauksesta. Näissäkin tekotapa oli kuristaminen.

Penttilä vapautui joulukuussa 2016 Mikkelin vankilasta. Hän muutti Helsingiin, missä hän jatkoi rikoksiaan. Penttilä syyllistyi keväällä 2017 törkeään henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Käräjäoikeus hylkäsi ensin tämän syytteen, mutta hovioikeus tuomitsi hänet.

Tässä välissä hän oli vapaalla jalalla.

Pitkät päivät yksin

Helsingissä vapaana ollessaan Penttilä oli hyvin yksinäinen. Kirjassa kerrotaan, että Penttilästä päivät yksin tuntuivat pitkiltä eikä hän tahtonut keksiä mitään tekemistä. Hänellä ei ollut myöskään ystäviä tai ketään juttuseuraksi. Torilla hän jutteli myyjien kanssa.

Penttilästä tuntui erityisen raskaalta se, kun hänet tunnistettiin. Kun hovioikeudessa käsiteltiin törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta, Penttilää kuvattiin paljon ja hänen kuvansa levisi median kautta joka paikkaan.

Eriksson kuvaa kirjassaan, kuinka Penttilä oli tavattoman arka lähtemään oikeuden tauolla edes lounaalle tunnistamisen pelossa.

– Penttilää jännitti ja hän vilkuili ympärilleen. Käsitin, että hän pelkäsi jonkun tunnistavan hänet. Kyseisen jutun myötä häntä oli alettu tarkkailemaan tai niin hänestä ainakin tuntui. Joku oli perustanut Penttilää koskevan Facebook-ryhmän, jossa kerrottiin siitä, missä Penttilä milloinkin oli ja liikkui.

Penttilä sai odottaa vapaalla tuomiota. 

Tätä tuomiota odottaessa Penttilä syyllistyi murhaan toukokuussa 2018. Hän kuristi kuoliaaksi prostituoidun Helsingin Kalliossa sijaitsevassa kerrostaloasunnossa. Hänet tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen.

Pitää kauniista vaatteista

Penttilä tunnetaan siitä, että hän on usein pukeutunut nahkatakkiin. Uutuuskirjassa kerrotaan siitä, kuinka hän on aina pitänyt kauniista vaatteista.

Michael oli huomannut jo hyvin nuorena, että tietyt asiat saivat hänet tuntemaan olonsa hyväksi.

– Tiukat mustat nahkavaatteet, huivit ja tiukat kädenmyötäiset hanskat olivat muun muassa sellaisia. Hän piti myös naisten muodista. Italialaiset asut olivat hänen suosikkejaan, Eriksson kertoo kirjassaan.

Penttilä myös meikkasi usein. Hän oli aloittanut meikkaamisen jo yläasteaikana.

Italia oli ollut jo nuoresta asti Penttilän kiiinnostuksen kohde. Hän oli haaveillut Italiaan muutosta ja siitä, että saisi italialaisen tummatukkaisen naisen elämänkumppanikseen.

– Hän opetteli joka ilta italiaa ja luki kirjastossa italiankielisiä lehtiä. Jalkapallossa Italia oli tietenkin hänen suosikkinsa. Hän olisi melkein valmis italialainen, kun pääsisi muuttamaan pois Suomesta. 

Korjattu Penttilän etunimi otsikosta 2.5. klo 13.47.

Lue myös:

    Uusimmat