Samuel, 21, sai aivohalvauksen kesken treenin – lääkärit löysivät aivoista harvinaisen poikkeaman

Miten estän aivoinfarktin? 25:30
Videolla kerrotaan, miten aivoinfarktia voi olla mahdollista ehkäistä.

Australialaismies oli tekemässä punnerruksia, kun aivohalvaus iski.

21-vuotias ja hyväkuntoiseksi kuvailtu Samuel O’Sullivan sai aivohalvauksen tehdessään punnerruksia kotonaan Melbournessa 27. toukokuuta, kertoo muun muassa Daily Mail. Hänen päässään oli alkanut tuntua äärimmäisen kovaa kipua , jolloin mies oli huutanut vanhempiaan apuun. 

Samuel asui vanhempiensa kanssa, joten apu olikin lähellä. He soittivat saman tien ambulanssin. Pojan kunto alkoi heikentyä nopeasti ja isä elvytti häntä siihen saakka, kunnes ensihoitajat saapuivat.

Samuel vietiin sairaalaan, jossa aivokirurgit yrittivät saada vuodon hallintaan ja laskea aivoissa olevaa painetta.

Aivoissa synnynnäinen epämuodostuma

Kävi ilmi, että Samuelilla oli aivoissaan melko harvinainen synnynnäinen valtimolaskimoepämuodostuma.  Pojan isä Brenden kertoo Go Fund Me -joukkorahoitussivustolla, että Samuelille tehtiin vielä aivoleikkaus, jossa epämuodostuma yritettiin poistaa, koska se voisi revetä uudelleen.

– Molempien operaatioiden aikana meille sanottiin, että hän saattaa kuolla leikkauspöydälle.

Samuel oli kolme viikkoa tehohoidon yksikössä, koska hän ei pystynyt hengittämään omin avuin. 13. kesäkuuta hänet siirrettiin neurologian yksikköön.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Samuelin kerrotaan olevan osittain halvaantunut. Hän pystyy kommunikoimaan "kyllä" ja "ei "-vastauksilla puristamalla perheen jäsenten käsiä oikean käden sormillaan. 

Perhe kertoo joukkorahoitussivustolla, että pojalla alkaa kuntoutus. 

Kyseessä melko harvinainen poikkeama

Terveyskylä-sivuston mukaan valtimolaskimoepämuodostumat ovat jokseenkin harvinaisia synnynnäisiä poikkeamia. Normaalissa tilanteessa valtimoiden kuljettama hapettunut veri menee hiussuoniverkoston läpi kudoksiin ja vasta kudoksista se kerääntyy laskimoihin. Jos potilaalla on valtimolaskimoepämuodostuma, häneltä puuttuu hiussuoniverkosto ja veri kulkeutuu suurten yhdyssuonten kautta suoraan laskimoihin. Valtimon paine venyttää laskimoita ja kasvattaa uusia. Seurauksena on vähitellen syntyvä sykkivä suonikertymä. 

Yleisimmin valtimolaskimoepämuodostumia on aivoverisuonistoissa. Kun epämuodostuma kasvaa, verenvirtaus lisääntyy ja seurauksena saattaa olla sydämen vajaatoiminta. Aivoverisuonistossa olevat epämuodostumat voivat oireilla päänsärkynä tai vuotoina.

Valtimolaskimoepämuodostuman arvellaan johtuvan häiriöstä, joka on sattunut verisuoniston kehittyessä sikiön kehityksen erittäin varhaisessa vaiheessa. 

Lue myös:

    Uusimmat