Mainos

Sambian Mwanawasa vannoi virkavalansa

Sambian hallituspuolueen Levy Mwanawasa vannoi virkavalan maan uutena presidenttinä. Virkaanastujaisia johti Sambian korkeimman oikeuden päätuomari.

Sambialainen tuomari ilmoitti aiemmin tänään hylkäävänsä opposition esityksen, jonka mukaan uuden presidentin virkaanastujaisia olisi siirrettävä. Oppositiopuolueet olivat vaatineet virkaanastujaisseremonian siirtämistä viime viikolla pidetyissä vaaleissa ilmenneen vaalivilpin takia.

Tuomari Peter Chitengi ilmoitti, ettei hän lain mukaan voi estää uuden presidentin virkavalan vannomista. -Hylkään oikeudelle esitetyn valituksen, Chitengi ilmoitti. Oppositiopuolueet ovat syyttäneet hallituspuolue MMD:tä vaalivilpistä, jolla presidentinvaaleissa autettiin voittoon

MMD:n oma ehdokas Levy Mwanawasa. MMD ja vaalikomissio ovat torjuneet syytökset. Sen sijaan EU:n vaalitarkkailijoiden johtaja Michael Meadowcroft sanoi, että Sambian viime torstaina pidetyissä vaaleissa oli "selviä, räikeitä säännöttömyyksiä". Sambian eroava presidentti Frederick Chiluba ilmoitti jo tiistaina Mwanawasan voittaneen vaalit. Chiluba ilmoitti samalla luovuttavansa tehtävänsä.

Oppositio tyytymätön

Opposition kannattajat ovat järjestäneet laajoja mielenosoituksia, joissa vaalit on julistettu vilpillisiksi. Viime viikon torstaina pidettiin presidentinvaalit ja parlamenttivaalit. Virallisten äänestystulosten mukaan Mwanawasa voitti opposition kärkiehdokkaan Anderson Mazokan vain noin 12 000 äänellä.

(STT-Reuters-AFP)

Sambiaa on aiemmin pidetty yhtenä poliittisesti vakaimmista Afrikan maista. Maalla on ollut vain kaksi presidenttiä, Kenneth Kaunda ja Frederick Chiluba, sen jälkeen kun se itsenäistyi Britannian alaisuudesta 1964. Chiluba valittiin ensi kerran maan johtoon 1991, eikä hän lain mukaan voinut asettua enää ehdokkaaksi.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.