Salisburyssa hermomyrkylle altistunut poliisi avautuu BBC:lle: "Perheeni menetti kaiken" – tutkimusryhmä: Myrkkypullolla olisi voinut tappaa tuhansia

1:17

Venäläiseen ex-kaksoisagentti Sergei Skripaliin ja tämän tyttäreen Juliaan Britannian Salisburyssa kohdistuneesta hermomyrkkyiskusta saivat oireita myös muut kuin he. Sivullinen nainen myös kuoli altistuttuaan Neuvostoliitossa kehitetylle novitshok-myrkylle.

Video: Trump: Venäjä on mahdollisesti syyllistynyt Skripalien salamurhayritykseen.

Skripalien jälkeen ensimmäinen sairaalahoitoon myrkyn takia joutunut oli poliisi Nick Bailey. Hänet lähetettiin kahden kollegansa kanssa tutkimaan Sergei Skripalin kotitaloa samana maaliskuisena iltana, jona Skripalit löydettiin tiedottomassa tilassa Salisburyn keskustasta.

Bailey lähti asunnolle varmistamaan, ettei siellä ollut muita uhreja. He olivat pukeutuneet rikosteknisiin suoja-asuihin, mutta tämä ei estänyt Baileyn altistumista. Hän itse veikkaa saaneensa altistuksen avattuaan ensin hanskoillaan talon oven ja korjattuaan myöhemmin maskiaan käsillään. Myöhemmin on selvinnyt, että ovennuppiin oli levitetty hermomyrkkyä.

Oireet alkoivat pian

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelema poliisi kertoo, että muutamaa tuntia talosta poistumisen jälkeen oireet alkoivat.

– Pupillini olivat vain neulan kärjen kokoiset. Olin hikinen ja kuumissani, 38-vuotias Bailey kertoo.

Kahta päivää myöhemmin Baileyn oireet olivat niin vakavat, että hänet kiidätettiin sairaalaan.

– Se oli kamalaa. Olin hämmentynyt enkä tiennyt mitä tapahtuu. Se oli myös hyvin, hyvin pelottavaa, hän kuvailee.

Salisburyn sairaalassa hänelle yritettiin löytää oikeaa hoitoa ja lääkkeitä, ja samaan aikaan rikosteknisessä laboratoriossa selvitettiin, mille aineelle uhrit olivat altistuneet.

"Se oli leaut loksauttava hetki"

Lopulta tutkijat saivat selville, että kyseessä on novitshok-hermomyrkkyä.

– Se oli leuat loksauttava hetki, sanoo BBC:n haastattelema professori.

– Novitshok on yksi vaarallisimmista tunnetuista aineista. Ja se voi myrkyttää ihmisiä hyvinkin pieninä annoksina.

Kesällä, pari kuukautta Skripalien ja Baileyn altistumisen jälkeen paikallinen nainen Dawn Sturgess altistui myrkylle löydettyään miehensä kanssa hajuvedeksi naamioidun novisthok-pullon. Sturgess suihkutti pullon sisältöä iholleen ja kuoli myöhemmin sairaalassa.

Britannian poliisi uskoo, että pulloa käytettiin aineen salakuljettamiseksi maahan. Tutkimusryhmän mukaan hajuvesipullon annoksella olisi voinut tappaa tuhansia ihmisiä.

Kivuliaat hoidot

Kun hermomyrkky oli paljastunut novitshokiksi, saavutti tieto pian myös altistuneen Baileyn. Hän kertoo pelänneensä, koska tiesi aineen vaarallisuudesta eikä hänellä ollut tietoa kahden muun uhrin tilasta.

Skripaleita hoidettiin samassa sairaalassa. Myös hoitavat lääkärit pelkäsivät, että kaikki uhreista kuolisivat. Hoito oli Baileylle kivulias ja stressaava kokemus.

– Olin tajuissani koko sen ajan. Sain paljon pistoksia ja minussa oli useita letkuja kiinni. Pian tunsin olevani kauttaaltaan puuduksissa, poliisi kertaa.

Lopulta Baileyn hoito alkoi purra, oireet helpottivat ja mies pääsi sairaalasta. Näin kävi myös Skripaleille. Ainoa myrkkyyn kuollut oli sivullinen Sturgess.

– Ajatukseni ovat Dawnin ja hänen perheensä luona, koska minä sain kävellä elossa ulos sairaalassa. Surullista kylllä, hän ei, Bailey sanoo.

"Perheeni menetti sen kaiken"

Sairaala-aika ei ollut ainoa vaikutus, joka hermomyrkystä koitui Baileylle ja hänen perhelleen. Ennen tätä poliisi ehti olla kotona pari päivää, mikä levitti ainetta myös sinne. Hänen perheensä ei ole vieläkään voinut palata kotiin.

– Emme menettäneet vain taloamme, vaan myös kaiken mitä omistimme. Kaikki mitä lapsilla oli, automme, perheeni menetti sen kaiken.

Hän sanoo, että fyysinen palautuminen altistumisesta oli nopeaa, mutta henkinen prosessi vie vielä aikansa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja