Salattu kaupunki avautuu Helsingissä

Kulttuurivuoden kunniaksi Helsingissä avataan ovia paikkoihin, joihin yleensä ei ole yleisöllä pääsyä. Arkkitehdit ovat valinneet Salattu Kaupunki -projektiin kymmenen kohdetta, jotka edustavat arkkitehtuurin huippuja eri aikakausilta. Mukana on tunnettuja historiallisia rakennuksia, mutta myös suurelle yleisölle tuntemattomia tiloja.

Presidentin oma junanodotushuone

Arkkitehtien valitsemat kohteet ovat usein tarkoin vartioituja ja näkyviä, mutta voivat kätkeä sisäänsä salaisuuksia. Linnaa vartioivassa Päävartiossa on 1800-luvun sotilaallista askeettisuutta. Monumentaaliselta Rautatieasemalta löytyy yleisöltä suljettu keisarillinen odotussali, joka nykypäivänä toimii Presidentin odotushuoneena. -Mukaan on yritetty valita mahdollisimman edustava otos suomalaisen arkkitehtuurin koko historiaa esitteleviä rakennuksia, selvittää projektituottaja Hannu Hellman.

Meripaja

Vallan salien rinnalla Salattu Kaupunki esittelee myös muita arkkitehtuurin huippuja. Nykypäivää edustaa Katajanokan rannan ilmava ja valoisa Meripaja, Kehitysyhteistyön lasinen virastotalo.

Anatomian laitos

20-luvun arkkitehtuurin huipputalossa Anatomian laitoksella kurkistetaan tieteen salattuihin tiloihin. Anatomian laitos kätkee holveihinsa mystisen siunauskappelin teosofisine freskoineen ja näyttää myös valossa kylpevän ruumiinavaussalin opetuspöytineen.

Sanomatalo

Salattu kaupunki peilaa myös yhteiskunnan historiaa arkkitehtuurin kautta. Järkälemäisestä kivilinnoista on siirrytty peilaavaan lasiin. -Sanomatalossa kiteytyy monia meidän yhteiskuntamme suuntauksia: muun muassa median tärkeys. Sanomatalo myöskin kuvastaa rakennuksena ehkä tämmöistä ajatusta siitä, että tiedonvälityksen ja tiedonsaannin pitäisi olla mahdollisimman läpinäkyvää, arvioi arkkitehti Sirkkaliisa Jetsonen.

Yleisö voi tutustua tiloihin yhden päivän aikana, lauantaina 9.9. oppaiden johdolla. Pääsy rakennuksiin vain etukäteen jaettavilla ilmaisilla pääsylipuilla. Lippuja saatavilla Töölönlahden makasiineilla 6-7.9. klo 14-17.


(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat