Saksan Ramsteinissa keskustellaan kansainvälisestä aseavusta Ukrainalle – mukana kokouksessa noin 50 maata

Miten todennäköistä on, että kokouksessa löytyy ratkaisu, joka mahdollistaa Leopard-panssarivaunujen luovuttamisen Ukrainalle? 2:21
Miten todennäköistä on, että kokouksessa löytyy ratkaisu, joka mahdollistaa Leopard-panssarivaunujen luovuttamisen Ukrainalle?

Ukraina toivoo raskaampaa aseistusta ja Leopard-taistelupanssarivaunuja.

Saksan Ramsteinissa ovat tänään koolla noin 50 maan edustajat pohtimassa Ukrainalle toimitettavaa aseapua. Suurta mielenkiintoa herättää muun muassa se, kuullaanko joitain uusia linjauksia saksalaisten Leopard-taistelupanssarivaunujen lähettämisestä Ukrainaan.

Ukraina on toivonut juuri Leopardeja ja raskaampaa aseistusta. Saksa ei kuitenkaan vielä tähän mennessä ole näyttänyt vihreää valoa Leopardien toimittamiselle sotaa käyvään Ukrainaan.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg on sanonut, että Ukrainan länsimaisten tukijoiden on määrä luvata Ramsteinissa aiempaa raskaampien ja nykyaikaisempien aseiden toimittamista Ukrainalle.

Suomesta Ramsteinin kokoukseen osallistuvat puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) ja Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Zelenskyi kertoo odottavansa vahvoja päätöksiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo odottavansa vahvoja päätöksiä uusista asetoimituksista Ramsteinin kokouksessa.

Zelenskyi kertoi odotuksistaan jokailtaisessa puheessaan torstaina. Hän kertoi odottavansa suurta aseapupakettia Yhdysvalloilta.

Zelenskyi myös kiitti Kiovassa vieraillutta Eurooppa-neuvoston puheenjohtajaa Charles Micheliä, joka sanoi Ukrainan tarvitsevan panssarivaunuja sekä lisää ilmapuolustus- ja tykistöjärjestelmiä sekä ammuksia.

Yhdysvallat ilmoitti pian Zelenskyin puheen jälkeen uudesta 2,5 miljardin dollarin eli noin 2,3 miljardin euron aseapupaketista Ukrainalle.

Paketti sisältää yhteensä liki 150 panssaroitua taisteluajoneuvoa, Avenger-ilmatorjuntajärjestelmiä sekä muita sotatarvikkeita. Paketissa ei kuitenkaan ole mukana Ukrainan toivomia taistelupanssarivaunuja.

Yhdysvallat ilmoitti 3 miljardin dollarin aseapupaketista viime viikolla. Kaikkiaan Yhdysvallat on antanut asetukea Ukrainalle yli 26,7 miljardin dollarilla.

Viron kokouksessa ilmoitettiin jo lisätuesta Ukrainalle

Torstaina Ramsteinin kokouksen alla useat maat ilmoittivat lisätuesta Ukrainalle. Virossa Tapan sotilastukikohdassa pidetty kokous järjestettiin Viron puolustusministerin Hanno Pevkurin ja Britannian puolustusministeri Ben Wallacen aloitteesta.

Viro ilmoitti 113 miljoonan euron apupaketista, johon kuuluu Ukrainan pyytämiä haupitseja, kranaatinheittimiä ja ampumatarvikkeita. Uusimman apupaketin myötä Viro on antanut Ukrainalle sotilaallista apua 370 miljoonan euron edestä.

Wallace puolestaan vahvisti Britannian lähettävän Ukrainalle yksikön Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja. Aiemmin on kerrottu, että tämä tarkoittaa yhteensä 14:ää panssarivaunua. Ukrainaan lähetetään myös muun muassa 600 Brimstone-panssarintorjuntaohjusta. Lisäksi Britannia kouluttaa vielä 20  000 ukrainalaissotilasta tänä vuonna.

Suomi osallistuu ukrainalaissotilaiden koulutustehtäviin

Aseavusta ilmoittivat eilen myös Ruotsi ja Tanska. Ruotsista lähtee Ukrainaan Archer-tykistöjärjestelmä, taisteluajoneuvoja ja panssarintorjuntaohjuksia. Tanska puolestaan toimittaa Ukrainaan 19 ranskalaisvalmisteista Caesar-haupitsia.

Suomi ilmoitti osallistuvansa Ukrainaa tukevaan EU:n sotilaalliseen EUMAM Ukraine -avustusoperaatioon enintään 50 sotilaalla, jotka toimivat koulutus- ja neuvonantotehtävissä. Asiasta linjasivat eilen presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta.

Operaatioon on lähdössä mukaan 24 EU-maata. Tarkoitus on kouluttaa yhteensä 15  000 sotilasta Puolassa ja Saksassa vuosien 2023 ja 2024 aikana.

Lue myös:

    Uusimmat