Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme Leopard 2 -raivausvaunua: "Etulinjan vehkeitä – varma taistelukentän työjuhta"

Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille 3:36
Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille.

Viimeisimmän paketin myötä Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikkeiden arvo ylittää 750 miljoonaa euroa.

Suomi luovuttaa Ukrainalle kolme kappaletta Leopard 2 -raivauspanssarivaunuja. Vaunujen ohella Suomi tarjoaa niiden käyttöön ja kunnossapitoon liittyvää koulutusta, sanoo puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) tiedotustilaisuudessa.

– Raivaamispanssarivaunut on rakennettu Leopard 2A4 -panssarivaunun alustalle, ja ne on tarkoitettu miinojen ja räjähtämättömien ampumatarvikkeiden raivaamiseen, Savola toteaa.

– Se on varma taistelukentän työjuhta. Etulinjan vehkeitä. Näillä aurataan ura sille, että varsinaiset taistelupanssarivaunut pääsevät rintamalle.

Raivausvaunuilla voidaan raivata tietä muille joukoille. Aseistuksena on konekivääri, mutta ei tankkien perinteistä pääasetta tykkiä.

Suomella on raivauspanssarivaunuja yhteensä kuusi kappaletta, Savola sanoo. Näistä kolme luovutetaan Ukrainaan.

– Yhdessä muiden maiden lahjoittamien vaunujen kanssa Suomen lahjoittamat vaunut tarjoavat Ukrainalle sitä suorituskykyä, jota se tarvitsee vallatakseen omia alueitaan takaisin, Savola katsoo.

Suomi on Savolan mukaan keskustellut "erityisesti Saksan teollisuuden kanssa" raivausvaunujen suorituskyvyn korjaamisesta. Korvaavat hankinnat on jo mietitty, Savola sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille 3:36
Leopard-vaunuista ratkaisun avaimet Ukrainalle? MPKK:n Paronen arvioi, miten Venäjä pärjäisi länsipanssareille.

"Kasataan pataljoonia"

Tiedotustilaisuudessa Savolalta kysyttiin, miksi Suomi ei lähetä Ukrainan avuksi varsinaisia taistelupanssarivaunuja. Puolustusministerin mukaan asiasta on keskusteltu sekä Ukrainan että yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Tämä on kokonaisuus. Kasataan pataljoonia. Tarvitaan erityyppistä kalustoa. Tämä on se suorituskyky, joka Suomelle on annettavana.

Savolan mukaan lakossa olevaan AKT:hen on oltu yhteydessä aseavun toimituksen suhteen.

– Hankaluuksia tulee, mutta he eivät Ukrainaan meneviä kuljetuksia estä.

"Hankaluuksien" yksityiskohdista Savola ei lisätietoa antanut, vaan puhui kokonaisuudesta. Savolan mukaan on hyvä kysymys, miten aseapu voi salassa lähteä satamasta, jos muuta liikenne ei kulje.

Leopardien luovutus poikkeaa Suomen tiedotuslinjasta

Savola muistuttaa, että jo aiemmin on sanottu, ettei Suomen osuus Ukrainalle luovutettavasta Leopard-paketista voi olla kovin suuri.

– Meillä on pitkä itäraja puolustettavana, emmekä myöskään ole vielä Naton jäseniä. Omasta turvallisuudestamme emme voi tinkiä, Savola toteaa.

Vaunut sisältyvät uuteen aseapupakettiin, jonka lahjoittamisesta päätettiin tänään. Järjestyksessään 13. lähetys on arvoltaan yli 160 miljoonaa euroa. Se on julkisuuteen kerrotulta rahalliselta arvoltaan toiseksi suurin Suomen päättämä asetarvikelähetys Ukrainalle. Viime kuussa kerrottu 400 miljoonan euron toimitus oli arvoltaan suurin.

Kertomalla yksityiskohtia Leopardien viennistä Suomi poikkeaa siitä linjasta, ettei se kerro "luovutetun materiaalin sisällöstä". Poikkeus tehtiin, koska kyse on yhteistyöprojektista ja muut valtiot ovat kertoneet yksityiskohtia, Savola sanoo.

– Ei vaadi kovinkaan vaikeaa yhteenlaskua selvittääkseen, mikä on Suomen osuus.

– Turvallisuussyistä emme kerro lähetyksen aikataulusta, koulutuksen yksityiskohdistsa tai kuljetuksesta. Emme myöskään avaa yksityiskohtaisesti, mitä muuta apumateriaalia pakettiin kuuluu.

Sen Savola kertoi, että koulutusta on "mahdollista järjestää" esimerkiksi Puolassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

"Tukemme Ukrainalle ei tule horjumaan"

Viimeisimmän apupaketin myötä Suomen Ukrainalle toimittamien puolustustarvikkeiden korvattava arvo ylittää 750 miljoonaa euroa, puolustusministeriö kertoo.

Suomi on päättänyt Ukrainalle kohdistetusta aseavusta noin kerran kuussa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä maahan vuosi sitten.

– Venäjän hyökkäyksen alkamisesta tulee kuluneeksi vuosi, ja Ukraina tarvitsee edelleen tukea puolustustaistelussaan. Lähetämme lisää puolustusmateriaalia ja osallistumme Leopard-yhteistyöhön yhdessä kumppaniemme kanssa, puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) kertoi aiemmin päivällä tiedotteessa.

Valtio on kommentoinut toimitusten sisältöä niukkasanaisesti. Julkisuuteen on kerrottu ennen kaikkea toimitusten rahallinen arvo, joka viittaa toimitettavan materiaalin korvaamisesta valtiolle aiheutuviin kustannuksiin.

– Ukraina tarvitsee edelleen kaiken mahdollisen tuen. Tätä tukea Suomi ja koko länsi ovat sitoutuneet antamaan niin pitkään kuin tarvetta on. Tukemme Ukrainalle ei tule horjumaan, Savola vakuuttaa.

Vaunuista keskusteltu ahkerasti

Ukrainan pyytämistä Leopard-vaunuista on keskusteltu Euroopassa ahkerasti alkuvuoden aikana.

Tammikuun lopulla Saksa antoi Euroopan maille luvan lähettää saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan. Itse Saksa on kertonut toimittavansa 14 tankkia, samoin Puola. Lisäksi Norja on luvannut kahdeksan, Espanja kuusi, Kanada neljä ja Portugali kolme tankkia.

Tavoitteena on ollut koota Ukrainalle kaksi pataljoonaa, mikä tarkoittaisi noin 60:tta vaunua, vaikka myös suuremmista määristä on esitetty arvioita.

Saksan puolustusministeri Boris Pistorius sanoi tammikuun lopulla, että tavoitteena on saada maan lupaamat vaunut Ukrainaan maaliskuun lopussa tai huhtikuun alussa.

Lisäksi maahan ollaan toimittamassa muita vaunuja. Yhdysvallat on luvannut toimittaa reilut 30 Abrams-tankkia. Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba on odottanut maansa saavan myös brittiläisiä Challenger 2 -vaunuja sekä ranskalaisvalmisteisia Leclerc-tankkeja.

Lue myös:

    Uusimmat