Venäjä: Ukrainan avunpyyntöihin vastaaminen voi laajentaa konfliktin "uudelle tasolle" – MTV seurasi sotaa 19.1.2023

Ukrainan kopteriturman syytä tutkitaan – sisäministeri Monastyrskyi kommentoi MTV Uutisille Suomi-yhteistyötä ennen kuolemaansa 1:46
Ukrainan kopteriturman syytä tutkitaan – sisäministeri Monastyrskyi kommentoi MTV Uutisille Suomi-yhteistyötä ennen kuolemaansa

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 19. tammikuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Voit lukea lisää Ukrainan sodan tapahtumista perjantain seurantaiartikkelista.

  • Viro lähettää tähän asti suurimman aseapupakettinsa Ukrainalle

  • Ukraina vetoaa Leopard 2 -vaunuja käyttäviin maihin

  • Ukrainan sisäministeri Denis Monastyrsky sai surmansa helikopteriturmassa Kiovassa

  • Naton Stoltenberg: Ukraina voi saada pian lisää raskaita aseita länsimailta

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

22.24: MTV:n kirjeenvaihtaja: Nämä haasteet panssarivaunutoimituksissa Ukrainaan painavat

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo Kymmenen uutisissa, että Saksan Ramsteinin kokouksen osallistujilla paineet ratkaisujen löytämiseksi ovat kovat.

Piuholan mukaan mitään signaalia Saksan taipumisesta ei ole nähty, ja paineet ovat siksi tapissa. Kokoukseen kohdistuu kuitenkin paljon odotuksia ja paljon toiveita.

Piuholan mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että paineet Saksaa kohtaa ovat nyt niin kovat, että maan pitää antaa jotain myönnytyksiä panssarivaunuasiassa.

Miten todennäköistä on, että kokouksessa löytyy ratkaisu, joka mahdollistaa Leopard-panssarivaunujen luovuttamisen Ukrainalle? 2:21
Videolla Heikki Piuhola kertoo viisi haastetta, mitkä painavat panssarivaunujen luovuttamisessa Ukrainalle.

22.15: Saksan paineet antaa lupa Leopard-panssarivaunujen lähettämiseksi Ukrainaan kasvavat yhä

Huomenna Saksaan kokoontuu kymmeniä maita pohtimaan aseapua Ukrainaan. Videolla käydään läpi, miksi Saksa puolustusministeri on Euroopan seuratuin, ja missä panssarivaunukiistassa mennään.

Saksan paineet antaa lupa Leopard-panssarivaunujen lähettämiseksi Ukrainaan kasvavat yhä 2:11
Katso uutisjuttu Kymmenen uutisista.

20.24: TP-UTVA: Suomelta enintään 50 sotilasta Ukrainan avustusoperaatioon

Presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta linjasivat, että Suomi osallistuu Ukrainaa tukevaan EU:n sotilaalliseen EUMAM Ukraine -avustusoperaatioon enintään 50 sotilaalla, jotka toimivat koulutus- ja neuvonantotehtävissä.

20.22: IAEA-pomo: Venäjän valtaamassa ydinvoimalassa voi sattua onnettomuus milloin vain

YK:n atomienergiajärjestö IAEA:n pääjohtaja Rafael Grossi pelkää, että maailma on syyllistymässä itsetyytyväisyyteen Venäjän kontrolloiman Zaporizhzhjan aiheuttamien vaarojen osalta.

Venäjän joukot valtasivat Euroopan suurimmaksi ydinvoimalaksi tiedetyn Zaporizhzhjan voimalan maaliskuussa, ja voimala-alueella on ollut tulitusta toistuvasti viimekuukausina. Välikohtaukset ovat aiheuttaneet huolta ydinonnettomuudesta.

IAEA:n pääjohtaja Grossi kertoi aiheesta toimittajille Kiovassa. Hänen mukaansa onnettomuus voi tapahtua minä hyvänsä päivänä. Hän toisti kantansa, jonka mukaan tilanne voimalalla on erittäin epävarma.

– Pelkään, että tästä tulee tavanomaista. Että ihmiset voivat uskoa, että koska mitään ei ole tähänkään menness sattunut, niin onko IAEA:n johto nostanut metelin tyhjästä, Grossi toteaa.

– Onnettomuus voi sattua million tahansa, ja minun tehtäväni on tehdä kaikki mihin kykenen estääkseni sitä tapahtumasta, hän sanoi.

IAEA:lla on Zaporizhzhjan voimalassa paikalla neljän asiantuntijaa.

19.39: Venäjä: Ukrainan auttaminen voi laajentaa konfliktin "aivan uudelle tasolle"

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov varoitti konfliktin laajenevan "aivan uudelle tasolle", jos länsi vastaa Ukrainan uusimpiin pyyntöihin.

– Mahdollisesti, tämä on erittäin vaarallista, Peskov sanoi.

New York Times kertoi eilen keskiviikkona, että Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto harkitsisi Ukrainan mahdollisuutta käyttää Yhdysvaltain toimittamia aseita Venäjän kohteita vastaan miehitetyllä Krimillä.

Perjantaina Yhdysvallat osallistuu kymmenien muiden maiden kanssa Ramsteinin sotilastukikohdassa Saksassa pidettävään tapaamiseen, jossa keskustellaan Ukrainalle annettavasta sotilaallisesta avusta.

Zelenskyi sanoi torstaina, että Ukrainan tavoitteena on hankkia takaisin Krimin niemimaa, jonka Venäjä miehitti ja liitti itseensä vuonna 2014.

– Meidän päämäärämme on vapauttaa kaikki maa-alueemme. Krim on meidän maamme, meidän maa-alueemme, meidän meremme ja meidän vuoremme, Zelenskyi sanoi Davosin talousfoorumin edustajille.

19.34: Tanska ilmoitti lahjoittavansa haupitseja Ukrainaa

Tanska ilmoitti torstaina lahjoittavansa Ukrainaan 19 ranskalaisvalmisteista Caesar-haupitsia.

18.48: EU:n Michel sanoo uskovansa "vakaasti", että Ukraina tarvitsee panssarivaunuja

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoo olevansa "vakaasti" sitä mieltä, että Ukraina tarvitsee panssarivaunuja sekä lisää ilmapuolustus- ja tykistöjärjestelmiä sekä ammuksia.

Hän tviittasi asiasta tavattuaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa.

Michel sanoi myös uskovansa, että tulevat viikot voivat olla ratkaisevia Ukrainassa ja että Ukraina taistelee myös koko Euroopan ja sen arvojen puolesta. Myös Zelenskyi luonnehti tapaamista merkittäväksi.

16.53: Britannia vahvisti: Toimittaa Ukrainalle yksikön Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja

Britannia toimittaa Ukrainalle yksikön Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja, vahvisti maan puolustusministeri Ben Wallace sotilastukikokouksessa Virossa.

Britannia lähettää maahan myös muun muassa 600 Brimstone-panssarintorjuntaohjusta ja kouluttaa vielä 20 000 ukrainalaissotilasta tänä vuonna.

16.40: Puola valmis lähettämään Leopardeja Ukrainaan jopa ilman Saksan lupaa

Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin mukaan Puola on valmis lähettämään saksalaisvalmisteisia Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan osana laajempaa liittoumaa jopa ilman Saksan suostumusta. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Lausunto on nostanut entisestään Saksan kohdistuvaa painetta sotilaallisen avun lisäämisestä Ukrainalle. Saksa ja Yhdysvallat ovat kutsuneet kymmeniä liittolaisia Naton lentotukikohtaan Ramsteiniin Saksaan huomiseksi pohtimaan Ukrainan avustamista.

– Suostumus on tässä toissijainen. Me joko saamme tämän suostumuksen nopeasti tai teemme itse sen, mitä tarvitaan, Morawiecki sanoi yksityiselle yleisradioyhtiölle Polsat Newsille myöhään eilen.

Siitä, tarkoittiko Morawiecki vain Puolaa, vai voisiko isompi joukko maita lähettää tankkeja ilman Saksan suostumusta, ei ole saatu vahvistusta.

Puola oli toistuvasti ilmoittanut lähettävänsä panssareita vain osana suurempaa liittoumaa. Myös Suomi ilmoittanut tarjoavansa Leopardeja Ukrainalle, jos Saksa antaa siihen luvan.

Britannia lisäsi painetta Saksaa kohtaan kertomalla laivueen Challenger-vaunuja, vaikka niitä on saatavilla paljon vähemmän kuin Leopardeja.

15.52: Saksalaisyritykset valmiita toimittamaan Leopard 2 -tankkeja Ukrainaan

Saksalaiset yritykset ovat valmiita toimittamaan yli 100 panssarivaunua Ukrainalle. Vaunujen joukossa olisi Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja ja kunnostettuja brittiläisiä Challenger 1 -panssareita. 

Asiasta kertoo Reutersin mukaan Handelsblatt-lehti alan lähteisiin viitaten.

Lehden mukaan Saksa voisi lähettää Ukrainaan Leopard 2 -panssarivaunuja, jotka oli alun perin tarkoitettu Tsekkiin ja Slovakiaan.

Ukrainan ulko- ja puolustusministerit julkistivat tänään yhteisen vetoomuksen läntisen sotilasavun huomattavaksi tehostamiseksi. Ulkoministeri Dmytro Kuleban ja puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan kaikkein kiireellisintä on saada Ukrainalle länsimaisia taistelupanssarivaunuja. 

14.38: Euroopan parlamentti haluaisi Venäjän johdon vastuuseen hyökkäyksestä Ukrainaan

Euroopan parlamentti haluaisi saada Venäjän poliittisen ja sotilaallisen johdon vastuuseen hyökkäyksestä Ukrainaan. Käytännön reitti olisi erityistuomioistuin, jossa hyökkäysrikosta tutkittaisiin.

Päätöslauselmassa lähdetään siitä, että uusi tuomioistuin täyttäisi tyhjiön kansainvälisessä rikosoikeudessa. Erityistuomioistuin voisi nostaa syytteitä Venäjän ja sen liittolaisten poliittista ja sotilaallista johtoa vastaan.

Kansainvälinen rikostuomistuin ICC ei voi tällä hetkellä tutkia hyökkäysrikosta eli ylimmän johdon vastuuta hyökkäyssodasta. Mepit haluaisivat toimivallan ulottuvan paitsi Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallintoon myös esimerkiksi Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan ja tämän alaisten toimien tutkimiseen.

Parlamentaarikot hyväksyivät tekstin Strasbourgissa äänin 472 puolesta, 19 vastaan ja 33 tyhjää.

14.13: Virolta tukipaketti Ukrainalle

Viro toimittaa Ukrainalle sotilasapupaketi, jonka arvo on 13 miljoonaa euroa. Paketti sisältää muun muassa haupitseja, kranaatinheittimiä ja ammuksia. Viron pääministeri Kaja Kallas kertoo Ukrainan pyytäneen paketin sisältämiä asioita.

Tukipaketin myötä Viron antama sotilaallinen avustus on yli prosentin maan bruttokansantuotteesta. 

– Koko transatlanttisen yhteisön on tehtävä enemmän, ja annettava sotilaallista apua suuremmassa mittakaavassa ja nopeammin varmistaakseen Ukrainan voiton, Kallas kirjoittaa Twitterissä.

13.21: Ukraina vetoaa Leopard 2 -vaunuja käyttäviin maihin

Ukrainan ulko- ja puolustusministerit ovat julkistaneet yhteisen vetoomuksen läntisen sotilasavun huomattavaksi tehostamiseksi.

Ulkoministeri Dmytro Kuleban ja puolustusministeri Oleksi Reznikovin mukaan kaikkein kiireellisintä on saada Ukrainalle länsimaisia taistelupanssarivaunuja.

Ministerit vetoavat kaikkiin Leopard 2 -taistelupanssareita käyttäviin maihin, nimeltä mainiten myös Suomeen, panssareiden saamiseksi Ukrainaan. Ministerit kehottavat kyseisiä maita liittymään aloitteeseen kansainvälisen taistelupanssareita koskevan koalition muodostamiseksi.

13.17: Wagner-johtaja: Venäläisillä on paljon opittavaa Ukrainan sotilailta

Venäläisen Wagner-palkkasotilasryhmän perustaneen Jevgeni Prigozhinin mukaan venäläisillä taistelijoilla on paljon opittavaa Ukrainan armeijan sotilailta. Prigozhinin mukaan ukrainalaiset toimivat "selkeästi ja harmonisesti".

"Putinin kokkina" tunnettu Prigozhin on aiemminkin antanut tunnustusta Ukrainan asevoimille ja samalla arvostellut Venäjän asevoimien toimintaa sekä varustusta.

Prigozhin sanoi kuitenkin tänään torstaina olevansa vakuuttunut siitä, että Wagnerin taistelijat kykenevät valloittamaan kovien taisteluiden näyttämönä olleen Bahmutin kaupungin Itä-Ukrainassa.

12.56: Puolustusministeri Savola osallistuu Ukrainan aseapukokoukseen Saksan Ramsteinissa

Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) osallistuu Ukrainan aseapua koordinoivan ryhmän kokoukseen Saksassa Ramsteinin lentotukikohdassa.

Savola osallistuu kokoukseen huomenna yhdessä Puolustusvoimien komentajan, kenraali Timo Kivisen kanssa. Kokouksessa on määrä käsitellä Ukrainalle annettavaa tukea. Viime aikoina länsimaissa on noussut esiin taistelupanssarivaunujen antaminen Ukrainalle. Britannia on ensimmäisenä länsimaana ilmoittanut lähettävänsä Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja maalle aseapuna.

Ukrainan aseapua koordinoivaa ryhmää johtaa Yhdysvallat, ja ryhmään kuuluu 40 maata.

12.00: Ruotsi lähettää Archer-haupitseja Ukrainaan

Ruotsin hallitus on päättänyt lähettää Archer-tykistöjärjestelmän Ukrainaan osana uutta aseapupakettiaan. Pääministeri Ulf Kristersson kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa.

Kristerssonin mukaan itsenäisesti liikkuvat ja tehokkaat Archer-haupitsit ovat olleet korkealla Ukrainan toivelistalla maalle annettavasta aseavusta.

10.29: Zelenskyi: Tutkinnan alla useita teorioita helikopterin maahansyöksystä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan parhaillaan tutkitaan useita eri teorioita liittyen Ukrainassa keskiviikkona tapahtuneeseen helikopteriturmaan. Zelenskyin mukaan tutkinta tapauksesta on kesken, eikä hän voi puhua asiasta enempää ennen kuin tutkinta on päättynyt.

Ainakin 14 ihmistä sai surmansa lähellä Kiovaa tapahtuneessa kopteriturmassa. Kuolonuhrien joukossa oli myös Ukrainan sisäministeri Denys Monastyrskyi.

Keskiviikkona Zelenskyi sanoi, ettei kyseessä ollut onnettomuus, sillä sota-aikaan ei tapahdu onnettomuuksia. Hän tähdensi jokaisen kuoleman olevan seurausta sodasta.

9.57: Zelenskyi kritisoi Saksan haluttomuutta toimittaa taistelupanssarivaunuja Ukrainaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kritisoi tänään Saksan haluttomuutta toimittaa saksalaisvalmisteisia taistelupanssarivaunuja Ukrainaan.

Maailman talousfoorumille Sveitsin Davosissa puhuneen Zelenskyin mukaan on aikoja, jolloin ei saisi epäröidä tai vertailla omia tekemisiä muiden tekoihin. Zelenskyi lisäsi, ettei pidä tällaista strategiaa oikeana nykytilanteessa.

Esimerkiksi Wall Street Journalin mukaan Saksa ei toimita eikä anna liittolaistensa toimittaa saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan, ellei Yhdysvallat lähetä omiaan.

9.29: Brittitiedustelu: Venäjä saattaa siirtää Ukrainaan kauan kehittämiään T-14-taistelupanssarivaunuja, sanoo brittitiedustelu

Venäjä harkinnee ottavansa Ukrainassa käyttöön pienen erän uusia T-14-taistelupanssarivaunujaan, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Brittitiedustelun mukaan T-14-taistelupanssarivaunujen käyttöönotto Ukrainassa olisi Venäjälle melkoinen riski, sillä yli kymmenen vuotta kestäneen kehitystyön aikana tankkien tuotannossa on raportoitu monia ongelmia ja viivästyksiä.

Jos Venäjä ottaa T-14:n käyttöön Ukrainassa, näin tehdään brittitiedustelun mukaan todennäköisesti ensisijaisesti propagandatarkoituksessa.

5.34: NBC: Yhdysvallat ei anna Ukrainan pyytämiä pitkän kantaman ohjuksia

Yhdysvaltojen puolustusministeriö Pentagonin alivaltiosihteeri Colin Kahl on kertonut uutiskanava NBC:n mukaan toimittajille tiedotustilaisuudessa, ettei Yhdysvallat aio antaa Ukrainalle sen kuukausien ajan pyytämiä pitkän kantaman ATACM-ohjuksia.

Kahlin mukaan Ukraina voi muuttaa taistelutilannetta ilman ATACM-ohjuksia. Hän lisäsi, että Yhdysvallat voi mahdollisesti myöhemmin antaa ohjuksia Ukrainalle, mutta nyt ei ole sen aika.

ATACM-ohjuksilla voisi iskeä myös Venäjälle. Kahl sanoi, että Ukraina tekee itse omat ratkaisunsa, mutta Yhdysvallat ei tällä hetkellä aio tukea iskuja Venäjän rajojen sisäpuolelle.

5.24: Pentagon: Yhdysvallat ei ole valmis toimittamaan Abrams-taistelupanssarivaunuja Ukrainalle

Yhdysvallat ei ole tällä hetkellä valmis toimittamaan kehittyneitä Abrams-taistelupanssarivaunujaan Ukrainalle, kertoo puolustusministeriö Pentagonin edustaja.

Toimittajille puhunut puolustusministeriön alivaltiosihteeri Colin Kahl perusteli ratkaisua vaunujen huolto- ja koulutusvaikeuksilla.

Saksaa ja sen liittolaisia on vaadittu toimittamaan Ukrainalle Leopard-taistelupanssarivaunuja. Wall Street Journalin mukaan Saksa ei toimita eikä anna liittolaistensa toimittaa saksalaisvalmisteisia vaunuja Ukrainaan, ellei Yhdysvallat lähetä omiaan.

Keskiviikko:

23.25: Saksa vaatii Yhdysvaltoja osallistumaan panssaritalkoisiin, tai ei itse osallistu

Saksa ei aio lähettää taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, ellei Yhdysvallat suostu lähettämään omiaan, kertovat yhdysvaltalainen Wall Street Journal ja saksalainen Süddeutsche Zeitung lähteisiinsä vedoten.

Wall Street Journalin mukaan Saksa ei myöskään anna liittolaisille lupaa saksalaisvalmisteisten vaunujen lähettämiselle, elleivät sen ehdot täyty.

20.32: Valkoinen talo: Lavrovin kommentti on niin absurdi, ettei siihen kannata vastata

Valkoinen talo kutsuu Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin tämänpäiväisiä kommentteja Ukrainaa tukevista länsimaista ”todella loukkaaviksi”.

Lavrov vertasi lausunnossaan Yhdysvaltojen liittoumaa Venäjää vastaan Adolf Hitlerin toimiin juutalaisten hävittämiseksi Euroopassa.

– Väite on melkein niin absurdi, ettei siihen edes kannata vastata, Valkoisen talon tiedottaja John Kirby sanoi toimittajille.

Keskiviikon tapahtumista pääset lukemaan tästä. 

Lue myös:

    Uusimmat