Ajatushautomo: Viro antanut Ukrainalle suhteessa eniten apua – lähettää nyt tähän asti suurimman aseapupakettinsa

Viro on päättänyt tähän asti suurimman aseapupakettinsa lähettämisestä Ukrainalle, kertoi Viron pääministeri Kaja Kallas Twitterissä.

Pakettiin kuuluu Kallaksen mukaan Ukrainan pyytämiä haupitseja eli kenttätykkejä, kranaatinheittimiä sekä ampumatarvikkeita 113 miljoonan euron edestä.

Uusimman apupaketin myötä Viro on antanut Ukrainalle sotilaallista apua 370 miljoonan euron edestä, mikä on noin puolet Viron viime vuoden puolustusbudjetista ja yli prosentin Viron bruttokansantuotteesta, kertoi Viron puolustusministeriö torstaina.

Viro tukenut Ukrainaa suhteessa eniten – Zelenskyi kertoi arvostavansa syvästi

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti Twitterissä Viroa avusta ja sanoi arvostavansa sitä "syvästi".

Ajatushautomo Kiel Institute for the World Economyn raportin mukaan Viro on antanut bruttokansantuotteeseensa nähden kaikkein eniten sotilaallista, taloudellista ja humanitaarista apua Ukrainalle.

Viro järjesti myös Tapan sotilastukikohdassaan torstaina Ukrainaan aseapua toimittavien maiden kokouksen, päivää ennen suurta aseapua koordinoivan ryhmän kokousta Saksassa Ramsteinin lentotukikohdassa.

Kokous järjestettiin Viron puolustusministerin Hanno Pevkurin ja Britannian puolustusministeri Ben Wallacen aloitteesta, solidaarisuuden osoituksena Ukrainalle sekä lähettämään viestin Ukrainan avuntarpeesta maailmalle.

– Se, mitä Ukraina tarvitsee, on raskaita aseita puolustautuakseen Venäjää vastaan. Kovimmat taistelut ovat vielä edessäpäin, sanoi Viron puolustusministeri Pevkur tiedotustilaisuudessa.

Video

Viiden jälkeen -ohjelmassa puistiin Naton roolia Ukrainan tukemisessa Venäjän hyökkäystä vastaan puolustautumisessa. Asiantuntijan mukaan Nato ei ole sodan osapuoli – ”Venäjän propagandaa”.

"Emme ole lähdössä minnekään, herra Putin"

Britannia toimittaa Ukrainalle yksikön Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja, Wallace vahvisti kokouksessa.

Pääministeri Rishi Sunakin kansliasta oli kerrottu viikonloppuna, että tämä tarkoittaa yhteensä 14:ää panssarivaunua.

Britannia lähettää maahan myös muun muassa 600 Brimstone-panssarintorjuntaohjusta ja kouluttaa vielä 20 000 ukrainalaissotilasta tänä vuonna, Wallace lisäsi. Britannian puolustusministeriö oli jo maanantaina ilmoittanut sotilasavun tarkemmasta sisällöstä.

– Jos (Venäjän presidentti Vladimir) Putin löi vetoa sen puolesta, että me luovuttaisimme tähän mennessä, hän oli väärässä, Wallace lausui tiedotustilaisuudessa Virossa.

– Emme ole lähdössä minnekään, herra Putin. Me olemme täällä vielä pitkään, me seisomme Ukrainan rinnalla. Sinun on muutettava toimintaasi (ja) vetäydyttävä Ukrainasta, Wallace lausui tiedotustilaisuudessa Virossa.

Mukana Viron kokouksessa oli Viron mukaan edustajia kymmenestä muusta valtiosta, kuten Saksasta, Puolasta, Tanskasta, Tshekistä ja Espanjasta. Perjantaina Saksassa Suomen puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) osallistuu Ramsteinin kokoukseen yhdessä Puolustusvoimain komentajan, kenraali Timo Kivisen kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat