Suomelta tähän asti selvästi suurin sotilasapupaketti Ukrainaan – ei sisällä Leopard -taistelupanssarivaunuja

Suomelta tähän asti selvästi suurin sotilasapupaketti Ukrainaan 0:44
Suomelta tähän asti selvästi suurin sotilasapupaketti Ukrainaan.

Suomi on päättänyt tähän asti ylivoimaisesti suurimmasta sotilasapupaketista Ukrainaan. Uusimman apupaketin arvo on 400 miljoonaa euroa, kun kaikkien tähän asti annettujen 11 apupaketin arvo on 190 miljoonaa euroa.

Kyseessä on Suomen kahdestoista sotilaallinen apupaketti Ukrainaan. Suomen sotilastuki Ukrainalle nousee sen myötä nyt siis yli puoleen miljardiin euroon. 

Apupaketti sisältää raskasta aseistusta ja ampumatarvikkeita, mutta ei Leopard -taistelupanssarivaunuja. Sen tarkemmin paketin sisältöä ei tälläkään kertaa avata. Yksityiskohtien salaamista on kaikkien apupaketin kohdalla perusteltu toimitusten turvallisella perillemenolla ja operatiivisilla syillä.

Tasavallan presidentti päätti apupaketista eilen illansuussa valtioneuvoston esityksestä. Apupaketin aiheuttamien kotimaisten täydennystarpeiden kattamiseen liittyy yhteistyötä Ruotsin kanssa. Yhteistyöllä pyritään turvaamaan maiden oman puolustuksen tarpeet materiaaliluovutuksista huolimatta.

Perjantaina allekirjoitettavan aiejulistuksen mukaan Suomi luovuttaa Ukrainalle materiaalia, ja Ruotsi ilmaisee valmiutensa tukea Suomea tarpeen mukaan. Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat tarkastelevat ja tarvittaessa päivittävät tältä osin operatiivisia suunnitelmiaan. 

Ruotsi tiedotti mittavasta apupaketista Ukrainaan eilen. Se sisältää muun muassa moderneja Archer -tykkejä sekä myös Suomessa käytössä olevia ruotsalaisia rynnäkköpanssarivaunuja.

Ukrainan tukeminen on esillä tänään Ramsteinissa Saksassa, jossa länsimaat koordinoivat Ukrainan aseapua.

Myös Ukrainan toivomien taistelupanssarivaunujen lähettämisestä on tarkoitus keskustella.

Lue myös:

    Uusimmat