Suomi osallistuu Ukrainaa tukevaan EU:n sotilaalliseen avustusoperaatioon enintään 50 sotilaalla – tästä on kyse

Suomi osallistuu Ukrainaa tukevaan EU:n sotilaalliseen EUMAM Ukraine -avustusoperaation enintään 50 sotilaalla, jotka toimivat koulutus- ja neuvonantotehtävissä. Asiasta linjasivat torstaina presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta.

Operaatioon on lähdössä mukaan 24 EU-maata. Tarkoitus on kouluttaa yhteensä 15 000 sotilasta Puolassa ja Saksassa vuosien 2023 ja 2024 aikana.

– Tämän operaation keston on kaksi vuotta. Kyseessä on Euroopan unionin sotilaallinen avustusoperaatio, jonka tarkoituksena on tukea Ukrainan asevoimia, kouluttaa niitä ja sitä kautta auttaa Ukrainaa puolustamaan suvereenitetti''n ja alueellista koskemattomuutaan sekä suojelemaan siviilejä. Tätä koulutusta annetaan Puolassa ja Saksassa, osastopäällikkö Piritta Asunmaa ulkoministeriöstä kertoo MTV Uutisille.

Jotkin jäsenmaista ovat jo kouluttaneet ukrainalaissotilaita esimerkiksi käyttämään länsimaisia asejärjestelmiään. EU:n ulkopuolisista maista Yhdysvallat, Britannia ja Kanada ovat jo kouluttaneet tuhansia ukrainalaissotilaita.

Presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat tänään torstaina lisäksi Suomen ja Yhdysvaltain puolustusyhteistyösopimusneuvotteluista sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa ja Euroopan turvallisuustilanteesta.

Lisäksi presidentti ja ministerivaliokunta saivat katsauksen Venäjän laittomaan hyökkäyssotaan Ukrainassa liittyvistä kansainvälisen oikeuden kysymyksistä ja kansainvälisten pakotteiden toimeenpanosta.

Lue myös:

    Uusimmat