Saksan GP:n topit ja flopit: Valtteri Bottaksen romahduksessa enemmän symboliikkaa kuin haluaisi uskoa – nähtiinkö Max Verstappenissa Mercedeksen tulevaisuus?

MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Saksan GP olisi voinut tarjota Valtteri Bottaksen paluun MM-taisteluun, mutta lopun ulosajo sysäsi hänet vakavaan paikkaan.

Red Bullin Max Verstappen ajoi voittoon sateisessa Hockenheimissa. MM-kärkimies Lewis Hamilton ajoi kahdesti ulos radalta, ja hänen tiimikaverinsa Valtteri Bottas pilasi loistopaikkansa rysäyttämällä autonsa seinään lopun taistelussa.

Erikoisessa kisassa Ferrarin Sebastian Vettel nousi takarivistä palkintopallille Daniil Kvjatin tuodessa Toro Rossolle ensimmäisen palkintosijan liki 11 vuoteen.

TOPIT:

1. Max Verstappen

Uuden ajan Regenmaister tai hollantilaisittain Regenmeester osoitti jälleen, mistä todelliset sadesään kuskit on tehty. Yksi pyörähdys sattui matkalle Red Bullin heitettyä Verstappenin radalle heikosti toimineilla mediumrenkailla. Senkin nuorukainen kuittasi showtempuiksi tuhansille faneilleen, jotka olivat jälleen täyttäneet katsomot oranssiin pukeutuneina. Verstappen-ilmiössä oli juuri tänä viikonloppuna paljon symboliikkaa. Max palautti mieleen ajat, jolloin Saksa oli aivan yhtä sekaisin nuoresta Michael Schumacherista. Nyt Mercedeksen kotimaa Saksa saattaa poistua kokonaan F1-kalenterista Hollannin GP:n tullessa tilalle. Olisiko Mercedes jo pian valmis hakemaan uutta nostetta Max Verstappenin kiinnittämisellä seuraavaksi supertähdekseen?

2. Daniil Kvjat

Lauantai-iltana ensimmäistä kertaa isäksi tullut Kvjat pääsi nauttimaan tapahtumarikkaan kisan tuomasta onnenpotkusta ja ajoi upeasti kolmanneksi. Kertaalleen potkut Red Bullilta ja Toro Rossolta saanut venäläinen toi Torolle ensimmäisen palkintopallisijoituksen liki 11 vuoteen, mikä repäisi faenzalaistiimissä käyntiin vuosikymmenen riehakkaimmat juhlat. Kaksi vuotta sitten Kvjatin F1-ura näytti olevan jo auttamatta ohi, joten tällaisesta comebackista on helppo olla hänen puolestaan onnellinen. Vieläkö hänestä voitaisiin leipoa uusi kuski jopa Red Bullille?

3. Sebastian Vettel

Isoja sattumuksia se toki vaati, mutta nousu oli komea. Aika-ajon turbovian takia takariviin joutunut Vettel paikkasi vuoden takaista sadesään mokaansa ja ajoi komean kisan aina kakkossijalle asti. Mitään hävittävää ei tällä kaudella oikeastaan enää ole, joten Vettel voi nyt painaa varsin paineettomasti, jos vain Ferrarin koneet kestävät. Ehkä mukaan tarttuu uutta intoa jatkaa uraa vielä tuleville vuosille?

4. Kimi Räikkönen

Kaikkeen ei Vettelkään pystynyt. Esimerkiksi Kimi Räikkösen lyömiseen. Alfa Romeo -kuski kävi upeaa taistelua entistä tiimikaveriaan vastaan ja päihitti tämän kahdessa kaksintaistelussa. Startissa jopa kisan kolmanneksi ponkaissut veteraani oli viikonloppuna aivan uskomattomassa liekissä. Ainoaksi kauneusvirheeksi tuli lopun spinni, jonka avulla Vettel onnistui viimein ohittamaan sitkeän Räikkösen.

5. Lance Stroll

14 kertaa peräkkäin aika-ajon ykkösosiossa laulukuoroon heitetty kanadalaiskuski rikkoi viimein nolon putkensa ja oli sunnuntaina tehdä todellisen jättiyllätyksen. Kierroksella 50 hän oli yhtäkkiä kisassa toisena oltuaan ennen viimeistä varikkorumbaa kaukana pisteiltä. Vain Daniil Kvjatin nousu ja Sebastian Vettelin hurja loppukiri veivät Strollilta uran toisen palkintopallisijoituksen.

FLOPIT:

1. Valtteri Bottas

Nyt se paikka oli. Tätä tilaisuutta Valtteri Bottas oli odottanut koko alkukauden ajan. Yksikin ohikisa voi muuttaa kauden kulkua merkittävästi, mutta näitä tilaisuuksia Lewis Hamilton ei vain tarjoa montaa kauden aikana. Ja miten voikaan tunnelma muuttua yhden viikonlopun edetessä näin dramaattisesti. Torstain haastattelussaan Valtteri näytti selvästi jo odottavan jatkosopimustaan Mercedekselle. Perjantaina tallipomo Toto Wolff linjasi, että Bottakselta tarvitaan vielä lisänäyttöjä kisaosaamisestaan. Tämä ei ollut ainakaan positiivinen näyttö.

2. Lewis Hamilton

Vilustunut Hamilton heittäytyi dramaattiseksi kerrottuaan paalupaikkansa jälkeen, että hänen aamuisen kurkkukipunsa vuoksi Mercedeksellä harkittiin jopa varakuski Esteban Oconin nostamista ajovastuuseen. Miesflunssassa piehtarointi oli tyypillistä Lewis Hamilton show’ta, totesi hänen entinen tiimikaverinsa Nico Rosberg. Ehkä tauti alkoi kuitenkin potkia kunnolla, kun peräti kymmenen (!) edellistä sadekisaa F1:ssä voittanut Hamilton oli sunnuntaina kuin varjo entisestään. Kaksi ulosajoa pudottivat hänet kärkitaistelusta. Mutta kukapa nousikaan pisteille, kun Alfa Romeoita rangastiin? Bottaksen keskeytyksen ja Hamiltonin armolahjan myötä MM-johto on nyt britin hyväksi 41 pistettä!

3. Mercedes

Tämän viikonlopun ei pidä antaa hämätä. Mercedes on yhä MM-sarjan ylivoimainen ykköstiimi, vaikka Ferrari väläyttikin harjoituksissa ja Verstappen antoi näytteen Red Bullin kisavauhdista sunnuntaina. Pieniä töpeksimisiä mahtuu sentään matkalle, ja tällä kertaa ne nolasivat Mersun pahasti kotimaisemissaan. Oli jotenkin hämmentävää seurata, kuinka voimiensa tunnossa porskuttava tiimi viettää koko viikonlopun naamiaisia paddockilla. Nyt on aika riisua hassut hatut päästä ja palata töihin Unkarissa.

4. Ferrari

Erittäin vahvalta vaikuttanut treenivauhti mureni taas yhdessä hetkessä, kun ensin Sebastian Vettelin turbo lahosi jo ennen aika-ajojen alkua ja lopulta myös Charles Leclercin polttoainesysteemiin iski vika juuri ennen ratkaisuvaihetta. Leclercille ensimmäinen sadekisa osoittautui kovaksi kouluksi ulosajon myötä. Vettelin kakkossija oli viikonlopusta kohtalainen palkinto, jota Ferrari ei luotettavuutensa puolesta olisi todellakaan ansainnut.

5. Nico Hülkenberg

Jälleen yksi hukattu tilaisuus. Renault-kuski Nico Hülkenberg pitää hallussaan epämieluisaa maailmanennätystä ajettuaan 167 F1-kisaa ilman ainuttakaan palkintosijaa. Ranskalaisautolla sellaisen saavuttaminen vaatisi juuri tällaisia yllätyskisoja, jossa kotiyleisönsä edessä ajanut Hülkenberg oli hetken jopa toisella sijalla. Ulosajoonhan se päättyi.

Lue myös:

    Uusimmat