SAK yhteisöveroalesta: Yrittäjille jättipotti, panostakaa työllistämiseen

Työntekijäjärjestö SAK vaatii yrittäjiltä, että yhteisöveroprosentin alennuksesta saatavat varat käytetään työllisyyden kohentamiseen. Hallituksen kehysriihi päätti viime viikolla laskea yhteisöveroprosenttia 24,5:sta 20:een.

– Mielestämme tämä oli jättipotti. Hallitus voi vain toivoa, toteutuuko yrittäjien harteille jätetty hurskas toive; käyttävätkö yrittäjät jättipottinsa uusien työpaikkojen syntymiseen, SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola totesi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Kehysriihen tarkat tulokset julkaistaan tänään. Jo julki tulleissa päätöksissä ollaan koventamassa useita kulutusveroja, kuten alkoholi- ja sähköveroa.

– Ne leikkaavat selvästi pieni- ja keskituloisten ostovoimaa, totesivat lähes yhteen ääneen Huutola ja Veronmaksajien keskusliiton pääekonomisti Minna Punakallio.

Ostovoima ylös palkoilla?

Kehysriihen päätökset ennakoivat vaikeita palkkaneuvotteluja syksyllä, etenkin kun työmarkkinajärjestöt eivät päässeet sopuu keskitetystä palkkaratkaisusta viime viikolla.

– Ostovoiman laskua pitäisi kompensoida palkkaverossa. Tämä luo painetta syksyn sopimuskierroksille, Huutola toteaa.

Pääekonomisti Punakallio ei pidä sähköveroa dramaattisena veronmaksajille.

– 50 euroa vuodessa lisää pientalon omistajille.

Punakallio olisi suosinut vieläkin rohkeampia veroratkaisuja kehysriihessä.

– Tällä paikkaillaan verotäkkiä. Julkisten menojen kasvu on ollut 2000-luvulla todella kovaa, ja sitä saada millään kuriin, Punakallio jatkaa.

Huutolan mielestä tässä taloustilanteessa isommille ripeille menoleikkauksille ei ollut mahdollisuuksia.

– Nyt on tärkeää antaa aikaa sopeuttamiselle.

(MTV3)

Katso SAK:n Matti Huutolan ja Veronmaksajien keskusliiton Minna Punakallion haastattelu: (Huomenta Suomi 27.3.2013)

Lue myös:

    Uusimmat