Mainos

SAK hyväksyi tupon

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n hallitus on hyväksynyt varhain aamulla syntyneen ratkaisun kaksivuotiseksi tulosopimukseksi.

SAK:n hallitus päätti asiasta yksimielisesti keskiviikkona puolen päivän aikaan. Samalla SAK:n hallitus suositteli jäsenliitoilleen, että ne aloittavat neuvottelut omien sopimustensa uusimiseksi tuloratkaisun pohjalta.

Muutamien liittojen puheenjohtajat kirjoituttivat SAK:n hallituksen pöytäkirjaan omat varaumansa. Myös ne ovat kuitenkin aloittamassa neuvottelut omien työehtosopimustensa uusimiseksi tuloratkaisun pohjalta.

Kuljetusalojen liittojen lausuman taustalla oli niiden huoli siitä, turvaako ansiokehityslauseke alojen ansiokehitystä. Paperiliitto korosti, että se tekee oman kokonaisarvionsa siinä vaiheessa, kun alakohtaiset neuvottelut on käyty. Elintarviketyöläisten liitto jätti kantansa auki ja ratkaisee sen perjantaina alkavassa liittokokouksessaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ei halunnut vielä arvioida, mitä Akavan hallituksen hylkäävä päätös merkitsee tuloratkaisun kannalta. Ihalainen vetosi siihen, ettei ole ehtinyt tutustua Akavan päätökseen. Hän toivoi kuitenkin, että asiat selkiintyvät niin, että Akavan piirissäkin päästään alkamaan alakohtaiset neuvottelut.

"Tuskin koskaan näin hyvin"

Ihalainen ei arastellut kehua aamun tunteina syntynyttä neuvottelutulosta.
- En muista, onko koskaan päästy näin pieneen eroon tavoitteen ja tuloksen välillä, hän sanoi. Ihalaisen mukaan kaksivuotisen sopimuksen korotusten kustannusvaikutus on 4,3 prosenttia, kun SAK:n tavoitteena oli ollut 5,7 prosenttia.

Järjestö on laskenut, että vero- ja palkkaratkaisu nostaisi SAK:n alojen keskipalkkaisen ja parilapsisen perheen nettotuloja ensi vuonna 470 markkaa kuukaudessa eli 3,4 prosenttia. Laskelmassa on oletettu, että molemmat vanhemmat ovat työssä ja että ansioita nostaa vielä 1 prosentin liukuma. Vuonna 1999 perheen nettotulot kasvaisivat samoilla oletuksilla 550 markkaa kuukaudessa eli 3,9 prosenttia.

Ihalainen joutui tunnustamaan, että työelämän kehittämisen puolella SAK:n monet tavoitteet jäivät saavuttamatta. Hän sysäsi syyn tilanteesta työnantajille, jotka Ihalaisen mielestä eivät ymmärrä, että työntekijöiden turvallisuuden parantaminen vastaisi myös heidän etuaan.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.