SAK haluaa selvittää kattavan tupon mahdollisuudet

SAK nostaa tulevan sopimuskierroksen tavoitteeksi työllisyyden parantamisen ohella ostovoiman kasvattamisen. Palkkoja tulee nostaa solidaarisesti tulonjaon oikeudenmukaisuutta edistäen.

Keskusjärjestö haluaa lisäksi yhteiset pelisäännöt tulos- ja voittopalkkioiden käyttöönottoon. Lauantaina kaksipäiväisen kokouksensa Kiljavalla päättänyt SAK:n valtuusto edellytti, että alkusyksyyn mennessä selvitetään kattavan tulopoliittisen kokonaisratkaisun mahdollisuudet.

SAK:n näkemyksen mukaan tammikuussa päättyvä laaja kaksivuotinen tuloratkaisu on taantumasta huolimatta nostanut palkansaajien ostovoimaa, ylläpitänyt kotimaista kysyntää ja tukenut työllisyyttä. Työttömyysturvaa on lisätty, luottamushenkilöiden asemaa parannettu ja työelämän kehittämistoimia jatkettu. Valtuuston hyväksymässä julkilausumassa kiirehditään marraskuussa sovitun sosiaalipaketin edellyttämien lainmuutosten viemistä nopeasti eduskunnan käsiteltäväksi.

Vuoden 2005 alusta on sovitulla tavalla on otettava käyttöön koko työhistorian pohjalle rakentuva eläkkeen laskentamalli. -Julkisen sektorin varhaiseläkkeitä koskevat neuvottelut on saatettava päätökseen. Kuntatyönantajan on palattava neuvottelupöytään. Kuntapalkansaajia edustaville järjestöille on varmistettava neuvotteluoikeus eläkkeistä, kun kunnallinen eläkesääntö muutetaan lain muotoon, valtuusto painotti. SAK asettaa sopimuskierroksen painopisteiksi myös osaamistason nostamisen, työssä jaksamisen sekä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen. Työnantajien on palkansaajakeskusjärjestön mielestä on hyväksyttävä perheen tarpeista lähtevät työaikajärjestelyt. Vuorotyötä ja erilaista epäsäännöllistä työtä tekevien lapsiperheiden lastenhoitojärjestelyt on turvattava.

Valtuusto kiinnitti huomiota myös siihen, että Suomessa on yleistä eurooppalaista taso heikompi irtisanomissuoja. Sitä on parannettava, jotta monikansalliset yhtiöt eivät joutuisi houkutukseen vähentämään työvoimaa nimenomaan Suomessa. SAK edellyttää lisäksi suomalaisten työehtojen soveltamista ulkomaiseen työvoimaan. Ammattiyhdistysliikkeellä tulee olla mahdollisuus tätä koskevaan valvontaan sopimuskierroksen muodosta riippumatta.

(STT)

Lue myös:

    Uusimmat