Mainos

Sairaaloiden potilasvahingoissa huomattavia eroja

MTV:n uutiset selvitti missä sairaaloissa on suurin riski joutua potilasvahingon uhriksi. Erot sairaaloiden välillä ovat suuria: potilasvahinkoja sattuu joissakin sairaaloissa jopa kuusi kertaa enemmän kuin toisissa. Vahinkotilasto on muodostettu vertaamalla korvattuja potilasvahinkoja kunkin sairaalan toimenpiteellisten hoitojaksojen määrään.

Tamperelainen Katja Keikko sokeutui leikkauspöydällä kymmenen vuotta sitten - vain 22-vuotiaana.

- Korvaus on niin pieni, että olen sanonut kaikille, että mistä hinnasta itse möisit silmäsi, Keikko kertoo.

Viime vuonna potilasavahinkoilmoituksia tehtiin runsaat 7000. Niistä vain vajaa kolmannes johti korvauksiin.

MTV:n uutiset selvitti, missä sairaaloissa korvauksiin johtaneita vahinkoja on sattunut eniten viiden vuoden ajanjaksolla: vuosina 97-2001. Vahinkojen määrää verrattiin sairaaloiden toimenpiteellisiin hoitojaksoihin. Vahingot kirjattiin niiden tapahtumavuoden mukaan.

Suhteellisesti eniten vahinkoja sattui Ahvenanmaan keskussairaalassa, Vakka-Suomen sairaalassa ja Kymenlaakson keskussairaalassa. Kymenlaaksossa potilasvahinkojen suuri määrä on tiedossa.

- Puutteellinen ammattitaito tai ammattistandardin alitus- se on yksi tavallisin potilasvahingon peruste. Silloin siinä perustelussa todetaan, että kokenut ammattihenkilö olisi toisin toimimalla voinut välttää vahingon, kertoo johtajaylilääkäri Ermo Haavisto Kymenlaakson keskussairaalasta.

Aina ei ammattitaito riitä - tämä tunnustetaan muissakin Suomen sairaaloissa.

- Liian vähäisellä tiedolla joskus joudutaan tekemään liian vaativia tehtäviä., kertoo puolestaan Tampereen yliopistollisen sairaalan johtajaylilääkäri Ossi Auvinen.

Vähiten potilasvahinkoja sattui vertailuajanjaksolla Turunmaan sairaalassa. Siellä korvauskynnyksen ylittäneitä vahinkoja kirjattiin liki kuusi kertaa vähemmän kuin vahinkolistan kärjessä Ahvenanmaalla. Helsingin yliopistollisessa sairaalassa vahinkoja sattui vain noin kahdessa toimenpiteessä tuhannesta.

Potilasvahinko on aina muutakin kuin tilastomerkintä. Katja Keikolta jäi leikkauspöydälle näkökyky ja iso osa tulevaisuutta.

- Opiskelu jäi kesken ja ajokortti tietysti lähti. Sokeus vaikuttaa luonnollisesti myös sosiaaliiin suhteisiin, ei pysty tutustumaan uusiin ihmisiin. Haluaisin liikkua itsenäisesti ja vapaasti, nyt kun lähden kauppaan, tarvitsen siellä aina toisten apua. Olisi joskus kiva mennä yksin jonnekin, Keikko kertoo.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.09.2003)

Yhtenä keinona vähentää potilasvahinkoja pidetään vaikeiden leikkausten keskittämistä vain muutamaan sairaalaan. (Kymmenen uutiset 28.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.