Sairaalaympäristön meteli haittaa potilaiden unta – tutkijat ehdottavat yksinkertaisia muutoksia

9:07

Riittävä uni edistää parantumista, mutta monet sairaalapotilaat valittavat nukkuvansa huonosti muun muassa henkilökunnan ja laitteiden äänten takia.

Videolla keskustellaan, mitä tehdä, jos uni ei tunnu auttavan väsymykseen.

Hollantilaistutkijoiden tulokset ovat tervetulleita, sillä tätä ennen sairaalapotilaiden unta ja siihen vaikuttavia seikkoja ei ole juurikaan tutkittu. Tutkimus toteutettiin 39 sairaalassa, ja siihen vastasi 2 000 keskimäärin 68-vuotiasta potilasta.

Meteli häiritsee unta

Potilaat kertoivat sairaalaunien jäävän noin puolitoista tuntia lyhemmiksi kuin kotona, minkä lisäksi he heräilivät useammin. Sairaalassa he myös heräsivät aamulla lähes tunnin tavallista varhemmin.

Osa heräili vessatarpeen tai kipujen vuoksi, mutta suurin osa herätyksistä johtui henkilökunnan äänistä tai esimerkiksi laitteiden piippauksista. Potilaiden vastaukset olivat hyvin samansuuntaisia riippumatta siitä nukkuivatko he yksityis- vai yhteishuoneessa.

Potilaiden unta voitaisiin parantaa yksinkertaisesti

Tulosten perusteella tutkijat uskovat, että potilaiden unta voitaisiin helposti parantaa yksinkertaisilla muutoksilla. He nostavat esiin esimerkiksi valaistuksen, henkilökunnan unihygieniakoulutuksen ja hiljaiset jalkineet sekä korvatulppien ja silmälappujen tarjoamisen potilaille.

Myös äänekkäiden aamutoimenpiteiden myöhentäminen ja virtsaamistarvetta lisäävien lääkitysten ja hoitojen parempi ajoittaminen voisivat auttaa. Näiden muutosten tehokkuudesta ei tosin ole vielä tutkimusnäyttöä.

Tutkimus julkaistiin JAMA Internal Medicine -lehdessä.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja