Mainos

Sairaalainfektioita torjutaan tietokonejärjestelmällä

Vaasassa sairaalainfektioita torjutaan uudella SAI-tietokonejärjestelmällä. Järjestelmällä voidaan mm. seurata sairaalan antibioottien käyttöä entistä tarkemmin ja tehokkaammin.

Jos infektio täyttää sairaalainfektion kriteerit, se kirjataan SAI-järjestelmään. Järjestelmässä on jo leikkauspotilaiden leikkauksenaikaiset tiedot ja niihin lisätään vielä infektionäytteen laboratoriotulokset. Muun muassa näistä tiedoista järjestelmää kokoaa palapelin ja kertoo analyysit tulosteessaan.

-Voidaan tutkia, onko se saman leikkausryhmän sisällä vai onko sama mikrobityyppi esiintynyt useamminkin, tai onko näissä infektioissa joku muu yhdistävä tekijä, kertoo Diplomi-insinööri Johan Kullas Neotide Oy:stä.

Antibioottien käytön seurantamahdollisuus on tärkeä uudistus, sillä bakteerit pyrkivät kehittämään jatkuvasti antibiootteja vastustavia kantoja. Kun tiedetään minkälaisia antibiootteja annetaan minkäkinlaisiin infektioihin, voidaan antibioottien käyttöä tarkoituksenmukaistaa koko sairaalan hoitokentässä.

-Nythän me ollaan käytetty sitä profylaktisessa eli lähinnä ennaltaehkäisevässä mielessä ja tämä onkin meidän päämäärä, että ei yhtäkkiä herättäisi pahan epidemian keskellä, sanoo Infektioylilääkäri Bodil Erikssen-Neumann Vaasan keskussairaalasta.

Joka päivä paisuvaa tietokantaa voidaan hyödyntää vain tarkoituksenmukaisilla raportointimahdollisuuksilla.

-Voidaan kerätä tiedot ja saada hyvinkin yksityiskohtaisia tietoja mutta myöskin kokonaisvaltaisia seurantatietoja, Erikssen-Neumann lisää.

Paperiton SAI-järjestelmä on toistaiseksi käytössä Vaasan lisäksi Kemissä.

(MTV3)

(Aamu-uutiset 07.11.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.