Energiansäästökampanja kehottaa välttämään huippukulutuspiikkejä – saunomiseen ja suihkussa käyntiin suositukset: "Pitkähiuksinenkin ihminen selviää..."

Nyt alkaa sähkönsäästökampanja – suurimmat säästöt saadaan lämmityksestä ja vedestä 1:41
Mikä on suositeltava aika olla suihkussa ja milloin on järkevämpää lämmittää sähkösauna?

Astetta alemmas -kampanjan tavoitteena on, että vähintään 95 prosenttia suomalaisista kotitalouksista säästäisi energiaa tästä päivästä eteenpäin.

Suomessa alkaa tänään energiansäästökampanja, joka on työ- ja elinkeinoministeriön, valtioneuvoston kanslian, ympäristöministeriön, Energiaviraston ja valtionyhtiö Motivan järjestämä.

– Astetta alemmas -kampanja suuntautuu suoraan kuluttajille ja kotitalouksille, mutta meillä on myös yli 530 organisaatiota ilmoittautunut mukaan tekemään säästötoimenpiteitä ja sitä kautta saadaan vaikuttavuutta aikaiseksi, Motivan viestintäjohtaja Kati Laakso kertoo Uutisaamussa.

Energiaviraston energiatehokkuusjohtaja Heikki Väisänen mukaan kaikkien suomalaisten osallistuminen kampanjaan on tärkeää kokonaisvaikutuksen takia.

– Iso vaikutus on sillä, että saadaan meidän sähköteho pidettyä riittävän alhaalla, ettei tule sähkökatkoja. Yksittäisenä toimena voi olla pienehkö vaikutus, mutta jos miljoonat tekee, niin kokonaisuus on todella iso.

Miten sähköä voi säästää?

Laakso muistuttaa, että jokainen tekee itselleen arjessa sopivia ratkaisuja sähkön säästämiseksi.

– Huippukulutuspiikkejä pitäisi välttää, jotka ovat aamulla, toki hankalasti kahdeksan ja kymmenen välillä ja sitten illalla neljän ja kahdeksan välillä.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Esimerkiksi sähkösaunan käyttöä kannattaa pohtia tarkemmin, eikä sen lämmitystä suositella huippukulutuspiikkien aikana. Perjantai-illan saunan voi siirtää vaikka lauantaipäivälle eli mieluummin arkipäivistä viikonloppuun. 

Merkityksellisimmät keinot sähkön säästämiseen ovat huoneiston lämpötilan lasku sekä lämpimän veden käytön vähentäminen. Suositeltava aika suihkussa olisi 3–5 minuuttia.

– Ollaan todettu, että kyllä pitkähiuksinenkin ihminen selviää sieltä kolmessa minuutissa pois, Laakso toteaa.

Suomalaisilla on nyt mahdollisuus oppia huonoista tavoista pois sähkön käytön suhteen.

– Jos on vaan ollut tapana, että viihde-elektroniikka laitetaan taustalle pitämään ääntä, niin ne on niitä asioita, joissa isojen joukkojen opeteltaessa pois saadaan sähkötehoa alas, Väisänen kertoo.

Energian säästökampanja alkaa – vinkit säästeliääseen energiankäyttöön 9:56
Mistä Astetta alemmas -kampanjassa on kyse? Katso koko haastattelu.

Lue myös:

    Uusimmat