Sähkölaitteet kestävät ukkosta entistä huonommin

Sähköjohtojen ja kaapelipiuhojen irrottaminen ukkosmyräkän lähestyessä ei ole vainoharhaisuutta, vaan viisasta varautumista. Vaikka tekniikka on kehittynyt, laitteet kestävät entistä heikommin ylijännitteitä.

- Ei laitteita tehdä huonommin, mutta niissä on entistä enemmän elektroniikkaa, joka on pakattu aiempaa pienempää tilaan. Kaikkein herkimpiä laitteita ovat modeemit ja tietokoneet, jotka ovat yhteydessä niin sähkö- kuin tietoliikenneverkkoon. Myös taulutelevisiot kestävät ylijännitteitä vanhoja putkitelevisioita huonommin, paljastaa tekninen johtaja Esa Tiainen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.

Erityisesti ukkonen vaanii haja-asutusalueilla. Moni mökkiläinen on tänäkin kesänä kokenut ikävän yllätyksen, kun odotettu loma on alkanut soitolla sähkömiehelle.

- Ukkonen voi tehdä vaurioita myös taajamissa, mutta erityisesti maaseudulla ukkosen aiheuttamia vahinkoja tapahtuu paljon. Siellä sähköverkko on ilmajohtojen varassa, joihin salama iskee todennäköisemmin kuin maakaapeleihin. Johtoja pitkin ylijännite voi siirtyä kilometrien päähän, Tiainen toteaa.

Ylijännitesuoja leikkaa virtapiikit

Vanhoillakin kotikonsteilla pärjää, mutta piuhojen irrottaminen seinästä ei onnistu, jos ukkosmyrskyn iskiessä ei olla kotimaisemissa. Varmempi ja pysyvämpi tapa varautua salamoinnin seurauksiin on rakennuksen sähköverkon varustaminen ylijännitesuojilla, jotka ohjaavat verkon kautta tulevat sähköpiikit hallitusti maahan ilman vahinkoja.

Keski-Euroopassa ylijännitesuojaukset ovat yleistyneet, mutta Suomessa ollaan vasta lähtösuoralla. Sähköalan määräykset eivät edellytä ylijännitesuojausta.

- Ylijännitesuojauksen komponentit maksavat 300-400 euroa, ja kustannuksia tulee asennustöistä. Lopullinen lasku riippuu siitä, kuinka suojaus saadaan sähkökeskukseen rakennettua. Uudiskohteissa työmäärä ei ole suuri. Ainakin joidenkin vakuutusyhtiöiden osalta suojauksen asentaminen näkyy vakuutusmaksuissa tai omavastuuosuuksissa, Tiainen kertoo.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat