Mainos

Sähköinen henkilökortti tulossa tiensä päähän

Noin kymmenen vuotta sitten lanseerattu sähköinen henkilökortti ei ole ottanut tuulta alleen. Henkilökortista piti tulla koko kansan käyttämä väline, jota olisi käytetty hieman samaan tapaan kuin nykyisin sähköisiä pankkitunnuksia käytetään.

Valtiovarainministeriön työryhmä on tehnyt esityksen, jossa ehdotetaan sähköistä henkilökorttia tukevasta järjestelmästä luopumista. Esitys on lausuntokierroksella, ja päätöksiä asiasta syntynee syksyllä. Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Johtaja Pekka Jelekäinen varmennuspalvelujen osastolta väestörekisterikeskuksesta kertoo, että vähäiset kortin käyttömahdollisuudet ajoivat kortin ahtaalle.

- Sähköinen henkilökortti käy lähinnä 50 - 60:ssä valtion julkisessa palvelussa, Jelekäinen kertoo.

Esimerkiksi Kelan ja maistraattien palveluissa voi tunnistautua henkilökortin avulla.

- Suomi jäi kortin lanseeraamisen yhteydessä jälkeen sähköisten palveluiden käyttöönotossa. Muissa maissa kehitys on tässä suhteessa pitemmällä.

Pankit eivät lämmenneet kortille

Pankeista ainoastaan Osuuspankki hyväksyi aikanaan sähköisen henkilökortin tunnistautumisvälineeksi. Muut pankit ovat suosineet omia pankkitunnuksiaan, jotka yleistyivät internetissä vähitellen myös muiden kuin pankkipalveluiden tunnistautumisvälineeksi. Näin kortti jäi hieman turhaksi; sillä ei ollut tarpeeksi käyttömahdollisuuksia.

- Sähköisiä henkilökortteja on tällä hetkellä voimassa ainoastaan 220 000. Jotta kortti säilyisi elinvoimaisena, pitäisi käyttäjiä olla vähintään puolesta miljoonasta miljoonaan, Jelekäinen kertoo.

Suomi kulkee vastavirtaan

Suomi on sähköisen henkilökortin suhteen Euroopan outo lintu. EU:ssa on käynnissä Stork -hanke, jonka tähtäimessä on tehdä sähköisestä henkilökortista EU:n sisällä käypä tunnistautumisväline. Esimerkiksi Virossa henkilökortti on kaikille pakollinen.

Johtaja Jelekäinen Väestörekisterikeskuksessa ei pitänyt sähköisen henkilökortin kustannuksia kynnyskysymyksenä.

- Viisi vuotta voimassa olevan kortin hankintakulut ovat 40 euroa. Ja kotikoneelle sopiva kortin lukulaite maksaa paikasta riippuen 10 - 20 euroa. Ei se minusta ole liikaa. Käyttöhän on kuitenkin maksutonta.

Korttien lukulaitteita ei kuitenkaan löydy kovinkaan monesta kodista. Sen sijaan verkkopankkitunnuksien käyttäminen osoitteenmuutoksissa tai Kelan hakemuksissa on monelle arkipäivää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.