Saddam jälleen oikeudessa

Toissapäivänä kuolemantuomion saanut Saddam Hussein kehotti tänään uudessa oikeudenkäynnissä irakilaisia unohtamaan erimielisyytensä ja tekemään sovinnon.

Irakin entinen diktaattori Saddam Hussein on ollut jälleen tänään oikeudessa vastaamassa syytteisiin kansanmurhasta.

Saddam oli tämänpäiväisessä oikeudenkäynnissä muuttunut mies. Aikaisemmin oikeussalissa huutanut ja raivonnut Saddam esiintyi nyt korostetun rauhallisesti ja kehotti jopa irakilaisia unohtamaan erimielisyytensä ja tekemään sovinnon.

- Kehotan kaikkia irakilaisia, arabeja ja kurdeja antamaan anteeksi, tekemään sovinnon ja puristamaan toistensa kättä, Saddam julisti.

Saddam tuomittiin sunnuntaina hirtettäväksi toisessa oikeudenkäynnissä, joka käsitteli liki 150 shiiamuslimin tappamista Dujailin kylässä vuonna 1982. Asian käsittely etenee seuraavaksi vetoomustuomioistuimeen.

Tämänpäiväisessä oikeudenkäynnissä käsitellään niin sanottua Anfal-operaatiota, jossa Saddamille vaaditaan rangaistusta kansanmurhasta. Syyttäjien mukaan liki 182 000 kurdia tapettiin 1980-luvun lopulla, osa heistä myrkkykaasulla. Tässäkin oikeuskäsittelyssä Saddamia uhkaa kuolemantuomio.

Armahduksen sijasta ammuttavaksi

Oikeus kuuli tänään kolmea todistajaa, jotka selvisivät yli 30 kurdin joukkosurmasta elokuussa 1988. Ensimmäinen todistajista, Qahar Khalil Mohammad, kertoi oikeudelle antautuneensa muiden kylän miehien kanssa Saddamin joukoille kuultuaan, että heidät armahdetaan.

Armahduksen sijasta miehet pantiin riviin kukkulan juurelle, ja sotilaat ampuivat heidät. Mohammad sai hänkin osuman, mutta ainoastaan haavoittui.

- Kun palasin teloituspaikalle näin, että isäni ja kaksi veljeäni oli tapettu, kuten myös 18 muuta sukulaistani, todistaja selvitti.

Mohammad pakeni paikalta, mutta hänet pidätettiin myöhemmin ja hän joutui keskitysleiriin kolmeksi vuodeksi.

Saddam kyseenalaisti todistajan kertomuksen:

- Kukaan ei tarkista hänen kertomustaan. Kuka tukee hänen sanomisiaan? Ei kukaan. Tällä tavallako me saamme selville totuuden? Saddam kyseli.

Baath-puolue uhkaa väkivaltaisuuksilla

Hajotetun Baath-puolueen jäsenet puolestaan uhkasivat hyökätä Irakin keskustan vahvasti vartioidulle Vihreälle vyöhykkeelle, mikäli Saddamin hirttotuomio pannaan toimeen.

- Tulemme käyttämään kaikkia mahdollisia keinoja tuhotaksemme lähetystöt, tiedustelupäämajat ja petturiorganisaatiot, puolueen verkkosivuilla uhattiin.

- Amerikka ja Iran, sen liittolainen, ovat räjäyttäneet pommin, jonka sirpaleet osuvat juonittelijoihin ja heidän agentteihinsa Irakissa ja muualla, verkkosivut julistivat.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat