Mainos

Saddam Hussein on pidätetty

Yhdysvallat on vahvistanut tiedon Saddam Husseinin pidätyksestä. Maailma on saanut todisteen Saddamin pidätyksestä videonauhan muodossa.

Irakin väliaikaishallinnon johtaja Paul Bremer on vahvistanut tiedotustilaisuudessa, että Irakin entinen johtaja Saddam Hussein on pidätetty.

Bremerin mukaan Yhdysvaltain joukot pidättivät Saddamin eilen illalla kotikaupunkinsa Tikritin lähistöltä. Entinen diktaattori oli piiloutunut kahden metrin syvyiseen maakuoppaan. Hän piileskeli pidätettäessä vihannesten alla.

Tiedotustilaisuudessa näytettiin videokuvaa vanhentuneesta, parrakkaasta Saddamista, josta otettiin dna-näytteitä. Lääkärin tutkimuksen jälkeen miehen kerrottiin olleen hyvässä kunnossa.

Saddamin pidätys sujui rauhallisesti ja Yhdysvaltain joukkojen edustajan mukaan Saddam on ollut halukas puhumaan. Myös kaksi muuta ihmistä pidätettiin ja sotilaat takavarikoivat noin 750 000 dollarin arvosta seteleitä.

Irakilaisten juhlinnoista kuolonuhreja

Irakilaiset juhlivat Saddamin kiinni jäämistä

Ainakin neljä ihmistä on kuollut ja yli 60 loukkaantunut irakilaisten ammuskeltua ilmaan Kirkukissa Pohjois-Irakissa. Irakilaiset juhlivat ammuskellen Saddamin pidätystä. Uhreista kertoi paikallinen poliisi.

Kirkukissa syntyi myös kiistoja kurdien ja sunniarabien välille, kun jälkimmäiset vaativat juhlimisen lopettamista.
Myös muualla Irakissa, esimerkiksi maan pääkaupungissa Bagdadissa, ammuskeltiin ilmaan automaattiaseilla, kun tieto Saddamin pidätyksestä tuli.

Myös Basrassa ja Kirkukissa tuhannet ihmiset ovat vauhkoontuneet Saddamin mahdollisesta pidätyksestä. Myös Yhdysvaltain sotilaat ovat juhlineet Irakissa.

Saddam Hussein on ensimmäisenä Yhdysvaltain etsityimpien listalla. Saddamin olinpaikasta ei ollut saatu tietoja sen jälkeen, kun Yhdysvallat hyökkäsi keväällä Bagdadiin.

Saddam oikeuteen

Saddam Hussein joutunee irakilaisen oikeusistuimen eteen pian. Irakin hallintoneuvoston jäsen Ahmad Chalabi sanoo, että Saddamin pidätys rauhoittanee Irakin tilannetta hiljalleen. Julkinen, Irakissa järjestettävä oikeudenkäynti on Chalabin mielestä Irakin kansan mahdollisuus nähdä pitkän painajaisen päättyvän.

Kaduille kokoontuneiden irakilaisten joukossa vaadittiin kuolemaa Saddamille, kun tämän pidätyksen jälkeen kuvattua videomateriaalia esitettiin televisiossa.

(MTV3-Reuters-AFP-STT)

(Kymmenen uutiset 14.12.2003).

(Kymmenen uutiset 14.12.2003).

(Kymmenen uutiset 14.12.2003).

(Seitsemän uutiset 14.12.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.