Mainos

Sadat ulkomaalaiset poistuvat Irakista

Irakissa tapahtuvien kidnappausten vuoksi yhä usempi maa kehottaa kansalaisiaan poistumaan Irakista. Bagdadista on löydetty neljä ruumista, joiden epäillään olevan irakilaisten perjantaina ottamia amerikkalaispanttivankeja.

Venäjä evakuoi satoja ihmisiä Irakista lähipäivinä. Venäjän hätätilaministeriö ilmoitti tänään, että venäläisiä lentokoneita lähetetään hakemaan yli 800 venäläistä ja entisen Neuvostoliiton kansalaista pois Irakista.

- Teemme seitsemän lentoa Kuwaitista ja Bagdadista hakeaksemme 553 venäläistä ja 263 Ivy-maiden kansalaista, jotka ovat töissä Irakissa, sanoi ministeriön edustaja.

Kolme venäläistä ja viisi ukrainalaista siepattiin Irakissa maanantaina. Heidät vapautettiin vajaan vuorokauden kuluttua. Suurin Irakissa toimiva venäläinen rakennusyritys ilmoitti eilen jättävänsä rakennusurakkansa Irakissa.

Myös Filippiinit harkitsee sotilaiden ja avustustyöntekijöiden vetämistä pois Irakista turvallisuustilanteen heikennyttyä maassa, kertoo presidentti Gloria Macapagal Arroyo.

- Vaikka hallitus on sitoutunut avustamaan irakilaisia maan jälleenrakennuksessa, rauhanturvajoukkojemme turvallisuus on silti suurin huolenaiheemme, presidentti sanoi julkisuuteen toimittamassaan lausunnossa.

Arroyon mukaan päätös joukkojen mahdollisesta kotiuttamisesta tehdään lähipäivinä.

Japani sen sijaan aikoo pitää sotilasjoukkonsa maassa, mutta maa kehottaa kansalaisiaan poistumaan Irakista.

Japanin ulkoministeriön mukaan Irakissa on edelleen noin 70 japanilaista siviiliä, joista suurin osa on toimittajia ja avustustyöntekijöitä.

- Japanin mahdollisuudet suojella kansalaisiaan Irakissa ovat rajalliset, varaulkoministeri Yukio Takeuchi sanoi lehdistötilaisuudessa Tokiossa.


Ulkomaalaisten sieppaukset ovat lisääntyneet viime päivinä. Yhdysvaltain johtaman koalition mukaan ainakin 40 ihmistä on tällä haavaa irakilaisryhmien panttivankeina. Heidän joukossaan on kolme japanilaista, jotka siepattiin kuusi päivää sitten.

Neljän todennäköisesti panttivankina olleen ruumiit löydetty

Yhdysvaltalaisjoukot löysivät myöhään illalla Bagdadista neljä kuollutta. Heidän uskotaan olleen irakilaisten pitämiä panttivankeja. Miltei tunnistamattomassa kunnossa olleet ruumiit löytyivät haudasta kaupungin länsiosasta.

Amerikkalaisjoukot löysivät haudan Irakin hallinnon antamien vihjeiden perusteella.

Mediatietojen mukaan kuolleiden uskotaan kuuluneen seitsemän perjantaista asti kadoksissa olleen amerikkalaisen siviiliurakoitsijan ryhmään.

Prodi vaati panttivankien vapauttamista

EU:n komission puheenjohtaja, italialainen Romano Prodi.

EU:n komission puheenjohtaja Romano Prodi on tuominnut ulkomaalaisten sieppaukset Irakissa. Kiinassa vierailulla oleva Prodi sanoo, että kaikki mahdollinen on tehtävä panttivankien vapauttamiseksi.

- On täysin välttämätöntä, että heidät vapautetaan. Tämä on vastoin kaikkia sivilisaation sääntöjä. Meidän on tehtävä kaikkemme, jotta tämä sivistymätön toiminta saadaan loppumaan, Prodi sanoi toimittajille Pekingissä.
Prodilta kysyttiin myös mielipidettä Irakin tilanteesta yleensä.

- Käsittääkseni tilanne on niin huono kuin olla voi, hän vastasi.

Fallujan tulitaukoa jatkettu

Piiritetyn Fallujan kaupungin tulitaukoa Irakissa on jatkettu 48 tunnilla, jotta kaupungin kaksi sairaalaa voidaan avata.

Asiasta kertoi tulitaukoneuvotteluja välittänyt Irakin islamilaisen puolueen korkea-arvoinen virkailija Fouad Rawi.

- Tulitaukoa on molempien osapuolien suostumuksella jatkettu 48 tunnilla alkaen tästä päivästä kello yhdeksästä. Tarkoituksena on lähinnä avata Fallujan keskussairaala ja Jordanialainen sairaala, jotka oli aikaisemmin pakko sulkea merijalkaväen piirityksen takia, Rawi selvitti.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.