Mainos

Saarikangas suomii hallitusta: Mistähän uusia risteilijätilauksia mahtaa tulla?

Vuorineuvos Martin Saarikangas uskoo, että risteilijätilauksen lipsuminen Suomelta Ranskaan saattaa koitua telakkateollisuuden kuolemaksi.

– Tässä olisi ollut kahden miljardin potti ja 40 000 henkilötyövuotta kiinni. Se, että ei oteta kahden miljardin vientiurakkaa panostamalla 50 miljoonaa lainana valtion taholta ei mahdu minun talouspoliittiseen järkeeni. Sellaisen puuttuminen tässä äärettömän kovassa kilpailutilanteessa saattaa johtaa siihen, että telakkaklusteri kuolee. Siinä tapauksessa syyttävä sormeni osuu päättäjiin, Saarikangas sanoo.

Saarikankaan mukaan tilauksen menettäminen aiheuttaa tyhjiön telakkateollisuuteen.

– Ammattitaito saattaa kadota ja alihankkijat kuolevat siinä mukana. Klusteri, jota kehitimme 50 vuotta saattaa mennä tällaisen valtion kevytmielisen käyttäytymisen takia.

Saarikankaan mukaan ranskalaistelakka on mitä ilmeisimmin suostunut täyttämään tilaajan vaatimat ehdot eli antamaan lainan, jota Suomen valtio ei tilaajalle luvannut.

Korvaukseksi ehdotettu 28,3 miljoonan innovaatiotuki ei riittänyt tuomaan tilausta Suomeen, sillä sama EU:n säännöissä oleva tuki voidaan myöntää myös Ranskassa.

– STX:n haluama 50 miljoonan laina olisi maksettu takaisin työllä ja veromarkoilla. En ymmärrä tällaista talouspolitiikkaa, koska riskihän tässä oli olematon.

Vuorineuvos ei usko, että Turkuun on mahdollista saada suuria risteilijätilauksia mistään muualta lähiaikoina.

– Voisitko olla ystävällinen ja kertoa, että mistä nämä tilaukset muka tulevat? Maailmassa on tällä hetkellä kaksi risteilyvarustamoa eikä markkinoilla liiku kovin monta tilausta.

Saarikankaan mukaan Turku ei myöskään hyödy siitä, että ranskalaisvarustamo saattaa työllistää joitakin suomalaisia.

Sydämeni vuotaa verta, sanoo Martin Saarikangas MTV3 Uutisten haastattelussa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.