Mainos

Turun-telakan pääluottamusmies pettyneenä: Paljon työtä karkasi ranskalaisille

STX Turun telakan pääluottamusmies Jari Aallolle Royal Caribbean -varustamon laivatilauksen lipuminen ohi Turun telakan harmittaa.

– Kyllä se harmittaa, mutta ei se mikään yllätys ollut. Valtion päätös olla myöntämättä lainaa meille, niin oli ihan odotettua, Aalto toteaa.

Juuri ennen joulua hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti myöntää telakkayhtiö STX:lle 28,3 miljoonaa euroa vastikkeetonta innovaatiotukea Sanctuary-alustilauksen vahvistuessa. Nyt innovaatiotuki jää Turun telakalta saamatta, koska laivatilauskaan ei vahvistunut.

– Pettymys tämä ennenkaikkea on. Laivatilaus olisi tuonut työtä pitkäksi aikaa. Sen laivan luovutus olisi ilmeisesti vasta vuonna 2016 ja aamulla teksti-tv:stäkin luin, että siinä olisi ollut optio vielä, eli vuodella olisi mennyt tilaus vielä eteenpäin. Siinä menetettiin aikamoinen työpanos ranskalaisille, Aalto murehtii.

Royal Caribbean -varustamo ilmoitti aikaisin aamulla Suomen aikaa, että sen luksusristeilijä rakennetaan STX:n telakalla Ranskan Saint Nazairessa. Tilaukseen sisältyy mahdollisuus myös toisen aluksen rakentamisesta.

Tilauksen arvoa ei ole paljastettu. Aallon mukaan STX:n kanta oli lähes sinetöity sen jälkeen, kun Suomi ei myöntänyt sille tämän toivomaa lainaa.

– Kyllä se päätös silloin sen sinetöi. Jos kuitenkin kuulumme Ranskan telakan kanssa STX Europeen ja perusteena oli, että emoyhtiö on rahoitusvaikeuksissa. Mielenkiintoista olisi selvittää miten ranskalaiset sen tilauksen saivat? Se tiedetään kuitenkin, että Ranskan telakka ei ole yhtään sen paremmassa kunnossa kuin Turun tai Suomen telakatkaan, Aalto tokaisee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.