Mainos

Saamenkielisille lastenohjelmille yhteisrahoitusta

Suomen, Ruotsin ja Norjan yleisradioyhtiöt aikovat yhdistää voimiaan saamenkielisten lastenohjelmien ja -elokuvien tuotannossa. Tällä hetkellä vain Ruotsin ja Norjan televisioissa näytetään saamenkielistä lastenohjelmaa.

Yleisradioyhtiöiden lastenohjelmien päälliköt sekä saamenkieliset toimitukset kokoontuvat huomenna Norjan Karasjoelle etsimään mahdollisuutta yhdistää työntekijät ja hakea kimpparahoitusta saamenkielisille lastenohjelmille. Yhteistyö toisi parannusta erityisesti Suomeen, jonka saamenkielisillä lapsilla on kehnoin tilanne. Tänään Inarin kirkonkylässä alkanut Skabmagovat -elokuvatapahtuma onkin monelle lapselle ainoa mahdollisuus nähdä omankielisiä ohjelmia ja elokuvia.

Paras tilanne on Norjassa, jossa saamenkielistä lastenohjelmaa tulee televisiosta 15 minuuttia viikossa ja määrän on tarkoitus nousta kahteen viikkoesitykseen. Ruotsissa Kiirunan saamenkielinen toimitus tuottaa kymmenen 15 minuutin mittaista ohjelmaa vuodessa.

Saamenkieliset ohjelmat ehkä digikanavalle

Elokuvatapahtuman seminaarissa puhunut Ylen TV2:n lastenohjelmien ohjelmapäällikkö Jussi-Pekka Koskiranta perustelee saamenkielisten ohjelmien puuttumista sillä, että Yleisradio jakaantuu suomenkieliseen ja ruotsinkieliseen toimitukseen, eikä rahaa tästä syystä jää yhtä paljon jaettavaksi kuin naapurimaissa.

Kahden muun vähemmistökielen, viittomakielen ja saamenkielen osalta Yle selvittää digikanavan tuomia mahdollisuuksia, Koskiranta sanoo. Rahan löytäminen saamenkielisen lastenohjelman tekemiseen on toinen ongelma.

- Yhteistyö muiden yleisradioyhtiöiden kanssa on ainoa kannattava ratkaisu. Missä ohjelmia lähetettäisiin, on vielä ratkaisematta, Koskiranta toteaa.

Ruotsin SVT:n lastenohjelmien tuottaja Lisa Vahlbohm muistutti seminaarissa, että lastenohjelmien makasiini-rakenne mahdollistaa hyvinkin lyhyiden, ja siten myös edullisten ohjelmien käyttämisen. Ohjelma voi muodostua useasta jopa vain viisi minuuttia kestävästä pätkästä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.