Saako silmälasit oikeasti pestä astianpesuaineella? Kuluttaja-lehti selvitti – älä missään nimessä ainakaan sorru yleiseen mokaan!

Näin silmälasit pitää puhdistaa, jos käytät astianpesuainetta 0:59
Näin puhdistat silmälasit oikein käsitiskiaineella!

Kuluttaja-lehden lukija halusi tietää, voiko silmälasien pesu astianpesuaineella oikeasti olla haitaksi laseille, kuten optikko oli häntä varoittanut. Tätä mieltä ovat eri asiantuntijat.

Kuluttaja-lehti tunnetaan muun muassa erilaisista tuotevertailuistaan ja -testeistään sekä kuluttajien oikeuksien puolustamisesta. Lisäksi lehdessä vastataan myös kuluttajia askarruttaviin kysymyksiin.

Tällä kertaa lehden lukijaa askarrutti optikon väite silmälasien puhdistamisesta. Optikko oli varoittanut asiakasta, ettei silmälaseja tulisi koskaan puhdistaa veteen laimennetulla käsitiskiaineella. Lukija mietti, onko lasien puhdistus astianpesuaineella oikeasti haitallista linsseille, vai yrittikö optikko vain myydä oman liikkeensä puhdistusainetta.

Kuluttaja-lehti kysyi asiaa erilaisia puhdistustuotteita valmistavasta KiiltoCleanista. Yrityksen tuotekehityspäällikkö Tomi Peltosen mukaan astianpesuaine ei ole vahingollinen peruslinsseille, kun sitä laimennetaan reilusti vedellä. Kaikille laseille käsitiskiainetta ei kuitenkaan voi täysin varauksetta suositella, sillä linsseissä voi olla erilaisia pinnotteita.

– Käsiastianpesuaine voi harmaannuttaa linssin pintaa, jos sitä käytetään liian vahvana liuoksena. Silloinkin mikrokuituliinalla pyyhkiminen yleensä poistaa harmaan pinnan, Peltonen sanoo Kuluttaja-lehdelle.

Myös ikkunanpesuaineilla voi silmälasejaan samaan tapaan puhdistaa, mutta mitään tuotetta ei kannata suihkuttaa suoraan silmälasien pinnalle.

Silmälasien puhdistaminen: Älä ikinä pyyhi laseja paitaasi

Esimerkiksi Synsam-optikkoliikkeen sivuilla todetaan, että silmälasit voi pestä myös astianpesuaineella, mutta sitä tulisi käyttää vain yhden pisaran verran. Silmäasema sen sijaan ei suosittele astianpesuaineen käyttöä lainkaan.

– Silmälasit pestään kotikonstina usein astianpesuaineella, joka jättää linssien pintaan ikävän kalvon. Pesuaineet ovat usein liian vahvoja linsseille ja kehyksille, liikkeen sivuilla todetaan.

Joensuulainen optikko Sari Parppei  totesi Yle Uutisille vuonna 2017, että pahin virhe on kuitenkin pyyhkiä silmälasit paidan helmaan.

– Laseja ei pitäisi pyyhkiä paidan helmaan, koska linssin pinnalla voi olla pölyä tai likaa, joka vaatteella hangatessa naarmuttaa ja kuluttaa linssiä.

Astianpesuaineen käyttöä Parppei ei kiellä, mutta sitä tulisi käyttää maltillisesti, jotta linssien pintaan ei jää rasvaista kalvoa.

– Oikea suhde syntyy silloin, kun loppuun käytettyyn tiskinpesuainepulloon lisää vettä siten, että pullo täyttyy kokonaan ja joukossa on vain pesuaineen jämät, Parppei ohjeisti Yle Uutisille.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lue myös:

    Uusimmat