Onko sinulla hyvä kasvomuisti? Saatat olla "supertunnistaja" – nopea nettitesti paljastaa

Korkeintaan muutaman prosentin ihmisistä uskotaan olevan niin sanottuja kasvojen supertunnistajia. Englantilaisen Greenwichin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet nettitestin, jonka tavoitteena on löytää lisää harvinaislaatuisen kyvyn omaavia ihmisiä.

Termillä kasvojen supertunnistaja viitataan ihmisiin, jotka kykenevät muistamaan harvinaisen suuren määrän kasvoja, vaikka olisivat nähneet ne vain kerran. Lisäksi supertunnistajilla on kyky esimerkiksi arvioida ihmisen ikä nopean vilkaisun perusteella, sanoo kykyä tutkinut Greenwichin yliopistossa työskentelevä psykologian opettaja Josh P. DavisYahoo-sivustolle.

Supertunnistajista on hyötyä esimerkiksi poliisille, sillä kykynsä ansiosta henkilöt pystyvät tunnistamaan rikollisia rakeisista valvontakameranauhoista. Tämä ja tutkijoiden kiinnostus ilmiötä kohtaan ovat syitä sille, että Davis tiimeineen on luonut nettitestin, joka auttaa paljastamaan harvinaislaatuisen kyvyn.

Viitisen minuuttia kestävässä testissä katsotaan erilaisia kuvia ihmisten kasvoista kahdeksan sekuntin ajan, minkä jälkeen kyseiset kasvot yritetään tunnistaa muiden kasvojen joukosta. Yli 10 pistettä testissä saavat ihmiset voivat pitää itseään supertunnistajina.

Hyvä kasvomuisti lienee geneettinen lottovoitto

Supertunnistaja-sana esiteltiin vuonna 2009, kun Harvardin yliopiston ja University College Londonin tutkijat julkaisivat löydöksiään neljästä erinomaisesti kasvoja tunnistavasta henkilöstä. Supertunnistajat olivat ääripää ilmiön toiselle jo tunnetulle puolelle eli kasvosokeudelle, prosopagnosialle.

Myöhemmin on saatu alustavaa näyttöä, että kasvojen supertunnistajilla on myös keskiarvoa parempi kyky muistaa muita asioita ja kuvia, esimerkiksi autoja. Toisaalta vuonna 2016 ilmestyneessä tutkimuksessa todettiin, että erityisen hyvä muisti ei tarkoita, että ihminen olisi poikkeuksellisen taitava tunnistamaan kasvoja.

Psykologian ja aivotieteiden professori Brad Duchaine yhdysvaltalaisesta Dartmouthin yliopistosta kertoo Yahoolle, että syy "supertunnistajuuteen" voi olla puhtaasti geneettistä onnea. Vaikuttaa siltä, ettei ihminen voi opetella parempaa kasvomuistia.

Keskivertoihminenkin muistaa tuhannet kasvot

Pelkkää auvoa kyky ei kuitenkaan tuo. Liian hyvä kasvomuisti voi johtaa kiusallisiin tilanteisiin, kun vain toinen kerran tavanneista ihmisistä muistaa aiemman kohtaamisen. Supertunnistajat joutuvat toisinaan pidättäytymään kykynsä paljastamisesta, koska se voisi olla muista outoa ja jopa karmivaa.

Outona voi pitää myös sitä tutkimustietoa, että keskimäärin ihminen kykenee muistamaan peräti 5000 kasvot. Yorkin yliopiston tutkimuksessa ihmiset tunnistivat enimmillään 10 000 tuttua henkilöä heidän kasvojensa perusteella.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat