Ryhmäjohtajat: Kansanedustaja ei voi tulla humalassa töihin

Eduskuntaryhmien puheenjohtajien mielestä kansanedustaja ei voi käytännössä tulla töihin kännissä. MTV3 Uutisten haastattelemat ryhmäjohtajat sanovat näin eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen lausunnoista huolimatta.

Tiitinen sanoi eilen MTV3 Uutisille, että kansanedustaja voi tulla humalassa töihin, eikä eduskunnan virkakunta voi puuttua asiaan.

– Ei voi tulla, tyrmää keskustan ryhmäjohtaja Kimmo Tiilikainen.

– Mielestäni kansanedustaja ei voi tulla kännissä töihin. Tällainen ei kuulu normaaliin työhön, pohtii myös Vasemmistoliiton ryhmäjohtaja Annika Lapintie.

Samaa mieltä on perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner. Hän kuitenkin myöntää, että kyseessä on hankala asia.

– Meillä ei ole kokemusta tämäntyyppisestä asiasta eikä pelisääntöjä tilannetta varten, Ruohonen-Lerner kertoo.

"Jokainen vastaa itse itsestään"

Jos humalatapauksia ilmenee, niihin puuttuminen ei ole useimpien ryhmäjohtajienkaan mielestä eduskunnan virkakunnan tehtävä.

Esimerkiksi keskustan Kimmo Tiilikainen korostaa, että kansanedustajan tehtävässä jokainen vastaa itse itsestään ja omasta käyttäytymisestään.

– Jos siinä on huomautettavaa, on eduskuntaryhmien asia puuttua tilanteeseen, Tiilikainen näkee.

Alkoholiongelmaan puuttuminen olisi eduskuntaryhmän asia myös vihreiden ryhmäjohtajan Pekka Haaviston mielestä.

Haavisto kuitenkin huomauttaa eduskunnan pääsihteerin Seppo Tiitisen olevan periaatteessa oikeassa: perustuslaissa on vahva suoja kansanedustajan työlle eikä kansanedustajaa voi estää saapumasta täysistuntoon.

– Tämä on poikkeuksellinen työpaikka. Ollaan Suomen kansalle töissä. Jos äänestää kännikalaa, asian voi korjata neljän vuoden kuluttua, Haavisto muotoilee.

Käytännössä kansanedustaja ei voi kuitenkaan Haavistonkaan mukaan heilua töissä humalassa.

– Julkisuus seuraa kaikkea. Epäasiallisesta käytöksestä tulisi palautetta myös muilta kansanedustajilta, hän miettii.

Sen sijaan ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Mikaela Nylanderin mielestä kuulostaa oudolta, että humalaista kansanedustajaa ei voisi poistaa esimerkiksi täysistuntosalista.

– Tähän luottamustoimeen liittyy tietty arvokkuus. Humalassa ei voi esiintyä eduskuntainstituution uskottavuuden takia, Nylander linjaa.

"Vanha viina saattanut joskus haista"

Vasemmistoliiton ryhmäjohtajan Annika Lapintien mielestä kansanedustajat ymmärtävät työnsä velvoitteet yleisesti ottaen hyvin ja osaavat käyttäytyä sen mukaan. Perussuomalaisten Ruohonen-Lerner on samoilla linjoilla.

– En ole itse koskaan nähnyt ketään humalassa töissä. Sen sijaan vanha viina on joskus saattanut haista eduskunnassa, Ruohonen-Lerner muistelee.

Seitsemän päivää -lehden mukaan perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ei ole varma, onko hän mennyt toissa viikolla töihin eduskuntaan humalassa vai ei. Perussuomalaisten ryhmäjohtaja sanoo, että ei tunne lehden kirjoituksia toissa viikon tapahtumista.

– Asiaa käsitellään mahdollisesti ensi torstain ryhmäkokouksessa. En osa vielä sanoa varmaksi, Ruohonen-Lerner kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat