Kännityöntekijöihin ei puututa eduskunnassa - muissa työpaikoissa kyllä

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen kertoi eilen MTV3 Uutisille, ettei eduskunta voi puuttua siihen, jos kansanedustaja tulee kännissä töihin. Tiitisen mielestä kansanedustajalla on toimintavapaus omassa työssään.

Työntekijöitä edustavan SAK:n näkemyksen mukaan työnantajien velvollisuus on kuitenkin puuttua siihen, jos työntekijät tulevat humalassa töihin. Pahimmassa tapauksessa työntekijä voidaan irtisanoa jatkuvan alkoholin käytön takia.

Irtisanominen on kuitenkin viimeinen keino, sillä ensisijaisesti asia pyritään hoitamaan neuvotteluteitse tai päihdehoitoon ohjaamalla.

– Ensisijaisesti työnantajan pitää keskustella työntekijän kanssa, onko hänellä alkoholiongelmia. Riippuen työntekijän asemasta tai työtehtävästä, työnantaja voi antaa huomautuksen tai varoituksen. Työntekijää ei saa kuitenkaan puhalluttaa, SAK:n työehtoasiantuntija Katarina Murto selvittää MTV3 Uutisille.

– Jos työntekijä tulee toistuvasti humalassa töihin, silloin saattaa tulla kyseeseen irtisanomisiin tai työsuhteen purkamiseen liittyvät toimenpiteet, Murto jatkaa.

Kännissä oleminen työturvallisuusriski

Alkoholiasia nousi esille perussuomalaisten kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen myötä.

7 päivää -lehti kirjoitti eilen, ettei Hakkarainen ole varma siitä, tuliko hän kännissä töihin eduskuntaan toissa viikolla. Hakkarainen oli ollut illanvietossa moottoripyöräkerho Bandidoksen tiloissa, minkä jälkeen hän oli mennyt aamulla töihin eduskuntaan.

Murron mukaan humalassa töihin tuleminen on työturvallisuusriski niin työntekijälle itselleen kuin työkavereille.

– Lähtökohta on se, että työntekijältä edellytetään asiallista käytöstä työpaikalla. Jos työnantaja saa tiedon humalaisesta työntekijästä, työnantajan velvollisuus on varmistaa työntekijän työkyky esimerkiksi keskustelemalla, Murto kertoo MTV3 Uutisille.

Eduskunnan pääsihteerin mukaan tärkeintä on se, että kansanedustajalla on toimintavapaus käyttää kansanedustajan valtuuksiaan silloin, kun itse haluaa.

– Ei virkakunta voi estää edustajaa tulemasta työpaikalle ja estää käyttämästä sitä valtakirjaa, jonka kansa on edustajalle antanut. Ei voi ajatella, että täällä puhallutetaan tai asetetaan promillerajoja. Jos eduskunnassa on äänestykset, ei täällä voida tarkastaa, mikä promillemäärä kullakin on, Tiitinen tähdentää.

Tiitinen myöntää, että eduskunnassa ollaan oltu "joskus kännissä".

"Alkoholin käyttö valtava ongelma työpaikoilla"

Murron mukaan alkoholin käyttö suomalaisissa työpaikoissa on ylipäätään valtava ongelma.

Hänen mukaansa päihtymistapauksia työpaikoilla on valitettavan usein. SAK:lla ei ole kuitenkaan alkoholitapauksista tilastoa.

– Kyllä työpaikoilla pitäisi olla nollatoleranssi alkoholin suhteen.

Lue myös:

    Uusimmat