Liika ruutuaika vaarantaa lapsen terveyden – paukkuuko teillä tämä suositus?

8:32

Lapset ja nuoret viettävät nykyään paljon aikaa tapittamalla näyttöpäätettä. Passiivisuus lisää ylipainon ja sitä myötä esimerkiksi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Ruutuaikaa rajoittamalla riskiä voitaisiin kenties madaltaa, kirjoittaa CNN.

Yllä olevalla videolla puhutaan imetyksestä, äidinmaidon terveyshyödyistä ja sopivasta vieroittumisiästä.

Voittoa tavoittelematon American Heart Association -järjestö neuvoo vanhempia rajoittamaan lasten ja teini-ikäisten ruutuaikaa yhteen tai kahteen tuntiin päivässä.

Neuvon takana on huoli mahdollisten sydänsairauksien kehittymisestä paljon ruutujen ääressä istuville nuorille.

– Ruutuaika on yhdistetty ylipainoon, joka taas on yhdistettävissä korkeaan kolesteroliin ja verenpaineeseen, järjestöä edustava lasten sydäntautien lääkäri Stephen Daniels on sanonut.

Danielsin mukaan lapsena karttunut ylipaino vaivaa yleensä vielä aikuisiässäkin.

Televisiota katsotaan vähemmän, mutta muita ruutuja enemmän

AHA:n paneeli tutki 20 vuoden ajalta kertynyttä aineistoa lasten ja nuorten ruudun äärellä käyttämän ajan suhteesta sydänsairauksiin.

Vaikka television katsominen on vähentynyt, mobiililaitteiden käytön kasvu on kaiken kaikkiaan lisännyt näyttöpäätteillä kuluvaa aikaa: 8–18-vuotiaiden arvioidaan näpräävän älypuhelimia, tablettitietokoneita, videopelejä tai muita näyttöjä yli seitsemän tuntia päivässä.

Ruudun ääressä ollaan enimmäkseen passiivisesti istualtaan, ja mitä todennäköisimmin se onkin yhteydessä ylipainoon. Tilannetta pahentaa se, että samalla usein napostellaan jotakin epäterveellistä.

Ruutuaika voi vaikuttaa liikakilojen kerääntymiseen myös unen laadun huonontumisen kautta. Tämän takia makuuhuoneen olisi hyvä olla "ruudutonta" aluetta.

Lähde: CNN

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja