Mainos

Ruuan hinnannousu aiheuttaa ongelmia eläkeläisille

Ruuan hinnan nousu aiheuttaa toimeentulo-ongelmia pienituloisimmille eläkeläisille. Tilastokeskuksen mukaan ruuan hinta kallistui viime kuussa lähes seitsemän prosenttia edellisvuodesta. Eläkejärjestöt pelkäävätkin, että pienituloisten eläkeläisten rahat eivät enää riitä välttämättömiinkään menoihin.

18 vuotta sitten työkyvyttömyyseläkkeelle jäänyt Esa Tähti Työkyvyttömyys- ja Varhaiseläkeläisten Liitosta on huomannut viime aikaisen hintojen muutoksen omassa kukkarossaan.

- Kyllä se ostoksiin sitten vaikuttaa muualla, jos elintarvikkeet vie niin ison osan siitä eläkkeestä. Matkustaminen ja liikkuminen on se, josta sitten tietysti on vähennettävä.

Myös hollolalainen Milja Vattinen Lahden seudun Varhaiseläkeiläiset ry:stä on huomannut, että kukkaron nyörejä on pidettävä entistä tiukemmalla.

- Laskut on kuitenkin maksettava, ja silloinhan se menee ilman muuta siihen, että hedelmät, kokoliha, niitähän on syötävä silloin vähempi.

Tiukimmilla taloudellisesti ovat pelkän kansaneläkkeen tai työkyvyttömyyseläkkeen varassa sinnittelevät. Rahat eivät riitä, koska hinnat nousevat huomattavasti nopeammin kuin eläkkeiden indeksikorotukset. Viimeisimmässä korotuksessa tammikuussa eläkkeitä nostettiin alle 2,4 prosenttia.

Valtakunnalliset eläkeläisjärjestöt ry:n puheenjohtajan Sirkka-Liisa Tarjamon mukaan kysymys on todella siitä, että miten eläkeläiset pärjäävät vuoden 2009 tammikuuhun asti.

- Me olemme esittäneet yhtenä vaihtoehtona, että pitäisi tarkistaa eläkkeitä kaksi kertaa vuodessa, esimerkiksi tammikuussa ja heinäkuussa. Ostovoima putoaa, totaalisesti. Ne jotka ovat olleet jo 10-20 vuotta eläkkeellä, niin tietävät sen vielä kovemmin.

Suomessa on nykyisin noin 1,3 miljoonaa eläkeläistä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.