Rusi-vuodon tutkimukset loppusuoralla

Keskusrikospoliisin mukaan ulkoasiainneuvos Alpo Rusin vakoilujutun vuotamista koskeva tutkinta valmistuu lähiviikkoina.

Alpo Rusi

Tutkinnanjohtaja Kimmo Markkulan mukaan joitakin kuulusteluja on vielä tekemättä, mutta tutkinnan pitäisi valmistua muutamien viikkojen kuluessa. Esitutkinnassa on kyse siitä, vuotivatko tiedot Rusiin pari vuotta sitten kohdistuneesta vakoiluepäilystä ennen aikojaan väärille tahoille.

Rusin mielestä Suojelupoliisin edustajat levittivät tietoja häntä koskevista epäilyistä laajalle joukolle jo silloin, kun hän itse ei vielä tiennyt tutkimuksista. KRP aloitti tutkinnan eduskunnan oikeusasiamiehen pyynnöstä. Oikeusasiamies selvittää parhaillaan asiaa tahollaan, sillä Rusi kanteli Supon toiminnasta reilu vuosi sitten. Oikeusasiamiehen kannanotto asiaan valmistuu, kun KRP saa tutkintansa päätökseen.

KRP on kuulustellut 15:tä ihmistä, joihin kuuluu niin virkamiehiä kuin poliitikkojakin. Asiaa tutkitaan virkasalaisuuden rikkomisena. Teosta voi saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta. Virkamies myös voidaan tuomita viralta pantavaksi.

Vuototutkinnan taustalla on Rusiin ja hänen veljeensä kohdistunut vakoiluepäily. Suojelupoliisi epäili miesten aikoinaan syyllistyneen törkeään vakoiluun entisen DDR:n hyväksi. Supo tutki asiaa kolmisen vuotta. Viime vuonna valtionsyyttäjä Jarmo Rautakoski päätti, ettei syytettä nosteta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat