Mainos

Ruoveden huumejuttu oikeuteen

Ruoveden huumejutun oikeuskäsittely alkoi tänään Tampereen käräjäoikeudessa. Syytettynä on kaikkiaan 11 henkilöä. Käräjäoikeuden käsiteltäväksi tulee yhteensä 25 syytettä.

Kymmentä henkilöä syytetään törkeistä huumausainerikoksista ja yhtä avunannosta. Esitutkinnassa selvitettiin kolme huumeiden hakumatkaa ulkomaille. Pääepäiltyjä syytetään jokaiseen matkaan osallistumisesta joko hakijana tai järjestelijänä kotimaassa.

Syytetyistä kaikkiaan kahdeksan on vangittu, yksi muusta syystä kuin Ruoveden huumejutusta. Kolme syytettyä on vapaalla jalalla. Kaikki ovat suomalaisia. Laajaa huumevyyhtiä käsitellään peräti 3-4 viikon ajan, yleensä kolmena päivänä viikossa.

Viimeinen käsittelypäivä saattaa venyä jouluaaton aattoon. Poliisi ja tulli takavarikoivat Ruovedellä maaliskuussa noin sadan kilon erän hasista. Kyseessä on kilomäärässä laskien Suomen suurin yksittäinen huumetakavarikko.

Lastin arvo latukaupassa on poliisin mukaan noin 6,5 miljoonaa markkaa. Myöhemmin poliisi löysi kotietsinnöissä hieman lisää hasista ja pieniä eriä amfetamiinia.

Ammattimainen liiga

Poliisin esitutkinnassa on selvitetty kolme huumeiden hakumatkaa ulkomaille. Syytteiden mukaan päätekijät ovat joka kerralla tuoneet, välittäneet tai rahoittaneet huumekauppaa.

Jutun tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jouko Tainio arvioi, että kyseessä on ammattimainen porukka, jolla on ollut selvä työnjako. Viisi pääepäiltyä muodostavat liigan ytimen. Joulukuussa 1998 tuotiin ensimmäinen 50 kilon erä hasista Espanjasta. Aine tuotiin piilotettuna maastoautoon, johon oli rakennettu neljä salalokeroa.

Espanjasta tuotiin joulukuussa myös 550 grammaa amfetamiinia. Helmikuussa tuotiin 15,6 kiloa hasista. Erän maahantuontia järjesteltiin Alankomaissa. Hasislevyjä pakkailtiin mm. Seinäjoella.

Alankomaissa järjesteltiin myös kolmatta matkaa maaliskuussa. Silloin tuotiin yli 94 kiloa hasista. Ruovedellä odoteltiin lastia, joka oli pakattu henkilöauton tavaratilaan viiteen kassiin. Puhelimitse kaupasta sopinut ostaja yritti hankkia Ruovedelle tuodusta lastista 10 kiloa hasista 20 000 markan kilohinnalla.

Huumeita on kaupattu ympäri Suomea, Seinäjoella sekä huoltoasemalla Janakkalassa. Eräästä 22 kilon hasiserästä maksettiin 330 000 markkaa, toisesta 10 kilon erästä 200 000 markkaa. Yksi epäillyistä näyttää hoitaneen aineiden levitystä vankilasta käsin.

Suurin osa kiistää

Syyttäjä vaatii pääepäillyiltä yhteisvastuullisesti yli miljoonan markan korvauksia rikoksen tuottamana hyötynä. Korkein muilta syytetyiltä vaadittava korvaus on 330 000 markkaa.

Suurin osa syytetyistä kiistää syytteet. Perusteina on mm. syytteiden ylimalkaisuus. Lisäksi erään syytetyn avustaja kritisoi sitä, että jokaisessa syytekohdassa puhutaan suuresta huumemäärästä, oli kyse sitten kahdesta tai sadasta kilosta.

Jutussa on poikkeuksellisesti syyttäjät sekä Tampereen syyttäjänvirastosta että valtakunnansyyttäjänvirastosta. Huumejutun käsittely alkoi Tampereen käräjäoikeudessa tiukkojen turvatoimien vallitessa.

Kaikki saliinmenijät tarkastettiin metallinpaljastimella, ja heidän tavaransa käytiin läpi. Salin sisällä ja ulkopuolella oli käsittelyn ajan useita poliiseja vartiossa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.