Mainos

Ruotsissa varaudutaan kouluammuskeluihin

Ruotsin poliiseille ryhdytään opettamaan keinoja, kuinka toimia kouluammuskelussa. Ensimmäiseksi koulutetaan Tukholman alueen poliisit.

Valmistelut koulutuksen aloittamiseksi käynnistettiin jo Jokelan koulusurmien jälkeen.

Poliiseja ei aiemmin ole koulutettu erityisesti toimimaan kouluammuskelussa, kertoo Göteborgin poliisi. Myös Etelä-Ruotsista osallistuu poliiseja koulutukseen.

Koulutus koostuu henkisestä valmennuksesta, jossa poliisi harjoittelee saapumista ensimmäisenä paikalle ja keskustelua eri toimintamalleista.

Koulutettavia poliiseja on 800-900 ja koulutus jatkuu koko syksyn.

Ruotsalaispojan lausunto johti pidätykseen

Ruotsin poliisi kertoo, että ruotsalaispoika on pidätetty aselain rikkomisesta ja vaaran aiheuttamisesta muille.

16-vuotias poika pidätettiin poliisin saaman YouTube -videovihjeen ja kotietsintöjen jälkeen eilisiltana. Kaikkiaan kuultavina on ollut kolme henkilöä, joista muut ovat 37- ja 42-vuotiaita.

Poliisin takavarikoimat aseet ovat luvanvaraisia. Pidätetty poika antaa videolla lausunnon, jonka vuoksi hänet pidätettiin.

Kotietsinnät tehtiin Köpingissä Kaakkois-Ruotsissa.

Ruotsissa aseita vasta 18-vuotiaille

Ruotsin aselaki on jonkin verran tiukempi kuin Suomen. Ikäraja on korkeampi, sillä aseenkantoluvan voi saada vasta 18-vuotiaana, Suomessa jo 15-vuotiaana. Ruotsissa lupa koskee korkeintaan kuutta asetta, Suomessa aseiden määrää ei ole rajattu.

Käsi- ja automaattiasetta koskeva lupa myönnetään viideksi vuodeksi kerrallaan, Suomessa rajoitusta ei ole. Metsästysaseelle lupaa hakevalta edellytetään Ruotsissa metsästäjän tutkinnon suorittamista, ja jonkin ampumaseuran jäsenyyttä edellytetään, jos kyseessä on kilpailuammuntaan tarkoitettu ase.

Ruotsalaiset lääkärit ovat myös velvollisia ilmoittamaan poliisille, jos he arvioivat, että aselupaa hakenut henkilö ei ole sitä sovelias saamaan.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.