Mainos

Ruotsin puolueettomuus suhteellista

Pääministeri Göran Perssonin mukaan Ruotsin olisi hankala pysyä puolueettomana, jos johonkin toiseen EU:n jäsenmaahan hyökättäisiin.

Persson

Ruotsin pääministeri Göran Persson on vastannut tänään valtiopäivillä Ruotsin puolustusta, Natoa ja liittoutumattomuutta koskeviin välikysymyksiin.

Perssonin mukaan Ruotsin olisi hankala pysyä puolueettomana, jos johonkin toiseen EU:n jäsenmaahan hyökättäisiin. Muodollisesta liittoutumattomuudesta pidetään kuitenkin edelleen kiinni, eikä kysymys Ruotsin Nato-jäsenyydestä ole ajankohtainen. Toisten EU-maiden kanssa Ruotsilla voi olla pitkällekin menevää puolustusyhteistyötä, mutta vain tiettyyn rajaan saakka.

-Ruotsin osalta emme sulje pois mitään muita yhteistyömuotoja kuin sopimuksen sitovista molemminpuolisista turvatakuista, Persson sanoi.

Jos Ruotsi haluaisi omasta vapaasta tahdostaan lähettää joukkoja toisen EU-maan avuksi, olisi valtiopäivien Perssonin mukaan otettava kantaa asiaan ennen lopullisen päätöksen tekemistä.

Persson: Työluvat uusien jäsenmaiden kansalaisille


Ruotsi aikoo pitää kiinni tulevien EU-maiden kansalaisilta vaadittavista työluvuista unionin laajentumisen jälkeenkin. Perssonin mukaan ilman työlupien tuomaa suojaa Ruotsi joutuisi valtaviin vaikeuksiin sosiaalipalveluidensa kanssa.

Ruotsi vastusti aiemmin siirtymäaikojen määräämistä uusista EU-maista tulevan työvoiman vapaalle liikkuvuudelle. Perssonin mukaan tilanne on sittemmin muuttunut täysin, koska aluksi siirtymäaikoja vaativat vain Saksa ja Itävalta, mutta nyt samalla kannalla ovat jo lähes kaikki nykyiset EU-maat.

Toukokuun alussa EU:hun liittyvistä kymmenestä uudesta jäsenmaasta kahdeksan on entisen itäblokin valtioita, joissa palkkataso on selvästi EU:n keskiarvoa alhaisempi.

(MTV3-STT-TT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja