Ruotsin poliisi epäilee: Arctic Sea kaapattiin kahdesti

Ruotsin poliisi haluaa kuulla Arctic Sean venäläistä miehistöä olosuhteista, joissa alus kaapattiin Ruotsin aluevesillä. Poliisi haluaa muun muassa selvittää, miten miehistö pystyi lähettämään verkon kautta kuvia kaappauksen yhteydessä saamistaan vammoista, jos kaappaajat olivat edelleen laivalla.

Useat viranomaislähteet vahvistivat tänään, että laivalta saapui viikkoa väitetyn kaappauksen jälkeen internetin kautta valokuvia Ruotsin poliisille.

- Olimme neljä päivää välikohtauksen jälkeen puhelinyhteydessä laivaan ja pyysimme kuvia miehistölle koituneista vaurioista. Kuvissa näkyy miehiä, joilla on mustelmia ja yhden henkilön suun alue ja hampaat ovat vaurioituneet, kertoo tutkimusjohtaja Maria Lönegård MTV:n uutisille.

Miksi kaappaajat olisivat antaneet lähettää kuvia?

Lönegård esittää kysymyksen, joka on askarruttanut tutkijoita siitä lähtien, kun poliisi kytkettiin selvittämään tapahtumaketjua:

- Olisimmeko saaneet puhelinyhteyden laivaan ja sen jälkeen näitä kuvia, jos kaappaajat olisivat olleet aluksella koko ajan? Silloinhan kuvat olisi lähetetty kaappaajien suostumuksella. Olisihan se ollut kummallista jos he olisivat sallineet sen, Lönegård pohtii.

Ruotsin poliisi ihmettelee, miten on mahdollista, että laivasta oltiin yhteydessä varustamoon koko ensimmäisen viikon ajan ilman että laivan matka keskeytettiin ja se olisi komennettu maihin.

On pohdittu myös, voisivatko kuvat sittenkin olla kaappaajien hämäystä.

- Tietenkin ne voivat olla väärennettyjä, mutta ne ovat autenttisen näköisiä, Lönegård sanoo.

Netin kautta poliisille tulleita kuvia ei Ruotsin poliisi aio julkaista, sillä esitutkintamateriaali on Ruotsin lain mukaan pidettävä salassa.

Kaksi kaappausta?

Ruotsalaiset tuntuvat kuitenkin kallistuvan uskomaan, että kaappaajat eivät olisi enää olleet laivalla kun se purjehti pois Itämereltä.

Ruotsin poliisi epäileekin, että alus on saatettu kaapata kaksi kertaa: ensimmäisen kerran 24.7. ja toisen kerran runsas viikko myöhemmin, jolloin alus oli jo ehtinyt poistua Itämereltä.

- Emme voi olla varmoja mistään, mutta siihen olosuhteet viittaavat. Mitkään yksityiskohdat tässä jutussa eivät ole vuorenvarmoja, Lönegård huokailee.

Lue myös:

    Uusimmat