Ruotsin poliisi antoi luvan Koraanin polttamiseen moskeijan ulkopuolella – pyytänyt vahvistuksia

Äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla 1:04
Katso myös video tammikuulta: Äärioikeistolainen poliitikko poltti Koraanin Turkin Tukholman-suurlähetystön edustalla

Ruotsissa poliisi on antanut luvan polttaa Koraanin moskeijan ulkopuolella Tukholmassa keskiviikkona iltapäivällä. Asiasta kertoo ruotsalainen TV4.

TV4:n uutisen mukaan poliisi on kutsunut paikalle vahvistuksia muualta Ruotsista vastaamaan mahdollisiin häiriöihin tapahtuman aikana. Moskeijassa vietetään tänään uhrijuhla id al-adhaa, joten paikalla on todennäköisesti paljon ihmisiä.

Uutistoimisto TT:n näkemän mielenosoitusluvan perusteella mielenilmaukseen odotetaan osallistuvan kaksi ihmistä. Lupa on annettu henkilölle, jonka aiemmin pyytämän luvan polttaa Koraani Irakin suurlähetystön ulkopuolella poliisi epäsi. Hallinto-oikeus ja myöhemmin toisena oikeusasteena toimiva kamarioikeus katsoivat kuitenkin, ettei poliisilla ollut perusteita olla myöntämättä lupaa.

TV4:lle hakemustaan tekstiviestitse kommentoinut järjestäjä kutsuu Koraania uhaksi esimerkiksi demokraattisille laeille ja ruotsalaisille arvoille sekä sanoo sen olevan ydinaseitakin vaarallisempi. TV4 kysyi järjestäjältä, mitä tämä ajattelee polttamisen aiheuttamasta tuohtumuksesta.

–  Sen, mikä on toisille pyhää, ei välttämättä tarvitse olla pyhää toisille, hän vastasi.

Uutistoimisto AFP:n kirjeenvaihtajan mukaan moskeijan lähellä oli pysäköitynä useita poliisiautoja varhain keskiviikkona.

Vaikutuksia Nato-vääntöön

Jos polttaminen toteutuu, kyseessä on tiettävästi ensimmäinen tapaus sen jälkeen kun tuomioistuimet katsoivat, että poliisi toimi helmikuussa väärin kieltäessään kaksi suunniteltua Koraanin polttamista. Toista lupaa oli hakenut organisaatio.

Poliisi perusteli päätöksiään turvallisuushuolilla. Tammikuussa tanskalais-ruotsalainen poliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin Turkin suurlähetystön ulkopuolella, mistä seurasi mielenosoituksia viikkojen ajan ja vaatimuksia ruotsalaistuotteiden boikotoinnista. Lisäksi tapaus on osaltaan vaikeuttanut Ruotsin pääsyä sotilasliitto Natoon. Poliisi katsoi Koraanin polttamisen tehneen Ruotsista aiempaa todennäköisemmän iskukohteen.

Paludan on polttanut Koraaneja julkisilla paikoilla aiemminkin.

Nyt poliisi sanoo tuoreessa lupapäätöksessään oikeuden päätöksen perusteella, etteivät Koraanin polttamiseen liitetyt turvallisuusuhat ole luonteeltaan sellaisia, että niillä voidaan perusteella kokoontumisluvan hylkäämistä.

Koraanin polttamiset esimerkiksi Turkin suurlähetystön ulkopuolella ovat herättäneet kiivasta keskustelua ja vastustusta. Esimerkiksi Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on sanonut, ettei Ruotsin jäsenyyttä Natossa voida edistää niin kauan kun Koraanin polttaminen on maassa sallittua. Turkki on ollut käärmeissään Ruotsille myös siitä, että maa ole ryhtynyt Turkin vaatimuksesta toimiin kurdiryhmiä vastaan.

Ruotsalaispoliitikot ovat arvostelleet polttamisia mutta myös puolustaneet ilmaisunvapautta.

Uutista päivitetty kauttaaltaan kello 17.30.

Lue myös:

    Uusimmat